Medicii spun că sutienele purtate regulat duc la producerea rupturilor ale țesutului mamar, iar pe o durată mai mare pot forma cheaguri de sânge, ce pot duce la apariția unor micro-noduli. În același timp, se recomandă ca femeile să folosească sutienul doar la ocazii, deoarece acesta creează dependență, iar când sânii sunt eliberați, pot apărea dureri în zona pieptului.

Ginecologii avertizează că sutienul reprezintă doar un accesoriu vestimentar. Cu toate că se spune că fetele care poartă sutien de la vârste fragede vor avea sâni lăsați și deformați, specialiștii susțin că nu e adevărat. Sutienul nu influențează asupra dezvoltării unui mamelon. Un asemenea accesoriu nu micșorează și nici nu mărește, cu atât mai mult nu determină lăsarea sânului.

Nu există o vârstă bine determinată de la care femeia să înceapă să folosească această sutienul. Totul depinde de dezvoltarea individuală a fiecărui organism. Sunt persoane ale căror glande mamare la vârsta de 10 ani ar putea necesita folosirea sutienului, așa cum sunt și persoane care nu au cu ce să umple un astfel de accesoriu.

Medicii susțin că sânul se lasă de la natură și mai rar din cauza factorilor externi, cum ar fi implanturile. În același timp, după alăptare poate apărea acest efect și singurul vinovat se face mama, deoarece nu a avut grijă de corpul ei în timpul sarcinii și în timpul alăptării. Lăuzele și gravidele trebuie să își maseze sânii de 2 ori pe zi, pentru a preîntâmpina lăsarea acestora.

Specialiștii mai spun că sânul ași poate pierde din fermitate odată cu intrarea la menopauză. În această perioadă elasticitatea corpului dispare, însă lăsarea sânului în aceste circumstanțe nu este foarte vizibilă, deoarece majoritatea femeilor se îngrașă. Pielea lăsată se umple cu grăsime și astfel efectul nu este așa de vizibil. În plus, curele de slăbire bruște duc la lăsarea sânilor. Sportul întărește musculatura pieptului și în nici un caz nu determină lăsarea lor.

Mărimea sânului unei femei are implicație genetică. Acest organ își poate modifica mărimea doar în urma unor tratamente cu diverși hormoni și prin intervenție chirurgicală. Încercările unor persoane de a-și micșora sânii prin metode de strivire nu duc decât la traumatisme. Sutienele cu push-up, menite să ridice mai sus sânii, produc, în timp, traume asupra pieptului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment