Dacă procesul infecțios se localizează într-un anumit punct la marginea pleoapei, el poartă numele de hordeolum, ulcior sau orgellet. Apare atunci când în canalul excretor al unei glande sebacee de la nivelul genelor pătrund stafilococi, care se înmulțesc și obstruează acest canal. Modul de producere este asemănător cu acela din furunculoză.

Simptome
În dependență de sediul ulciorului, apare o umflătură a pleoapei superioare sau inferioare. Umflătura dată poate fi atât de importantă, încât bolnavul nu poate deschide ochiul. Ca și la furuncul, stoarcerea ulciorului este inversă.

Tratament
Tratamentul constă în aplicare de comprese calde. Dacă în felul acesta nu se poate obține coacerea (înmuierea, ramolirea) și spargerea ulciorului, medicul practică o incizie mică prin care poate fi evacuat puroiul.

Profilaxia cea mai bună este asigurată prin curățenie impecabilă și evitarea scărpinatului la ochi. La persoanele care prezintă orgellet recidivat (mai ales la copii), se obțin rezultate bune prin administrarea zilnică a unei linguri de untură de pește.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment