Tot mai multe persoane de gen feminin poartă pantofi cu tocuri înalte, în încercarea de a câștiga câțiva centimetri în plus. Însă specialiștii ortopezi consideră că tocurile înalte provoacă probleme și deformează piciorul. Potrivit lor, o treime din femei suferă, ca urmare a purtării pe o durată lungă a pantofilor cu tocuri înalte, de probleme la nivelul picioarelor: degete deformate, bătături, infecții și chiar afecțiuni ale tendoanelor.
Tocurile înalte, probleme de sănătate
Multe din problemele date, care pot apărea chiar simultan, se datorează creșterii presiunii pe care tocurile înalte o exercită asupra labei piciorului. În așa mod, cu cât tocul e mai înalt, cu atât presiunea e mai mare, atât asupra piciorului, cât și asupra genunchilor și a spatelui.

Tocurile înalte forțează călcâiul să se ridice mai mult mult, ducând în așa mod la schimbarea centrului de gravitație. Poziția coloanei se schimbă, punând presiune asupra nervilor de la nivelul spatelui. Acest lucru duce la apariția sciaticii, dar și la o deformare la nivelul tendonului lui Ahile.

O altă problemă este atunci când o persoană care a purtat o perioadă lungă tocuri înalte nu mai poate purta încălțăminte cu talpă plată. Acest lucru se explică simplu: când piciorul este forțat să stea pe tocuri înalte, tendonul de deasupra călcâiului (tendonul lui Ahile) se scurtează ca urmare a ridicării călcâiului. În așa mod, în momentul când se încearcă revenirea la o încălțăminte plată, tendonul este nevoit să se întindă, provocând durere la nivelul piciorului. Lucrul dat se evită prin purtarea unor pantofi cu toc până în 3 cm.

Urmările purtării încălțămintei cu toc înalt
Poziționare incorectă
Pantofii cu toc înalt duc la plasarea călcâiului deasupra degetelor, într-un mod nenatural, care face ca soldurile, spatele și umerii să se deformeze, ieșind din poziționarea corectă. Acest lucru poate duce la severe dureri de spate și de picioare.

Genunchi
Mersul pe tocuri înalte forțează corpul să se aplece ușor înainte și pune o presiune mare asupra interiorului genunchiului. Aceasta poate duce la artrită și dureri ale articulațiilor.

Gambe
Mușchii gambei se contractă în mod natural atunci când piciorul este susținut de un pantof cu toc înalt. Însă mersul pe tocuri de o durată mai mare poate duce la contractarea permanentă a gambei, ceea ce poate cauza dureri la nivelul întregului picior.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment