Taberele de odihna sunt proiectate pentru elevii de 7-14 ani. Dupa numarul de locuri ele se impart in 2 tipuri: I - pentru o echipa -cu numarul de locuri de maximum 400 de elevi; II - pentru 2 si mai multe echipe - cu numarul de locuri pana la 1600 de elevi.

Suprafata totala a lotului de pamant al taberelor de odihna depinde de capacitatea lor si e din contul: pentru primul tip - 200 m2, iar pentru al doilea - 150 m2 la un loc.

Dupa locul de amplasare taberele de odihna pentru elevi pot fi: a) urbane, b) rurale si c) in afara localitatilor. Ultimele se considera din punct de vedere igienic ca una din cele mai rationale forme.

Locul de amplasare trebuie sa dispuna de cele mai favorabile conditii microclimaterice: paduri, poiene, lacuri, rauri s.a. La alegerea terenului pentru constructia taberelor de odihna este necesar de a respecta inca 3 conditii principale. Lotul de pamant ales trebuie sa dispuna de: a) sursa de apa potabila si instalatii de epurare a apelor reziduale; b) sursa de energie electrica si c) cai de comunicatie.

Pe lotul de pamant al taberelor de odihna pentru elevi sunt proiectate urmatoarele zone functionale:
1. Zona cladirilor si instalatiilor. 2. Zona sportiva. 3. Zona izolatorului. 4. Zona de gospodarie. Toate zonele functionale se izoleaza una de alta cu fasii de arbori sau arbusti.

Teritoriul taberelor de odihna pentru elevi va fi ingradit cu un gard avand inaltimea de minimum 1,0-1,2  m si 2 intrari: una pentru elevi, iar alta pentru autotransport. In componenta zonei sportive se includ mai multe terenuri de jocuri. in primul rand in micul stadion e inclus terenul de fotbal 60 x 90 m cu pista de alergari de 333,3 m. In al doilea rand sunt prevazute toate terenurile de jocuri sportive necesare: volei - 9 x 18 m, baschet - 5,2 x 13,2 m, badminton - 20 x24 m, tenis - 14 x 26 m, inclusiv de masa 9 x 18 m, pentru gimnastica - 15 x40 m si pentru atletica usoara 10 x 135 m. Tot in aceasta zona sunt incluse terenuri special amenajate pentru bai de aer si de soare.

Plajele si locurile de scaldat ale taberelor de odihna a elevilor trebuie sa corespunda cerintelor igienice. Ele se amplaseaza la o distanta de minimum 500 m mai sus de cursul apei de la acostari, porturi, locurile de evacuare a apelor reziduale (de canalizare).

Viteza scurgerii apei trebuie sa fie de maximum 0,5 m/sec. Fundul bazinului cu apa trebuie sa fie neted, fara pietre ascutite. Adancimea lui va fi de 0,7 - 1,3 m. La o departare de 20 m de la plaja e necesar un clozet din contul: un scaun de toaleta pentru 75 de elevi. Suprafata plajei pentru un loc e de 4 m2, iar numarul de locuri constituie 50% din capacitatea taberei de odihna. Plaja va avea cabine pentru schimbarea hainelor din contul: una la 50 de locuri. Alimentatia cu apa potabila la plaja se va realiza din havuzuri, care se proiecteaza din contul: unu la 100 de locuri. Pe plaje se mai instaleaza dusuri din contul: o sita de dus pentru 40 de locuri.

Izolatorul taberelor de odihna poate fi amplasat la o margine a lotului de pamant sau in cladire. Distanta dintre izolator si cladirea dormitoarelor va fi de minimum 50 m. Pentru izolator se proiecteaza un antreu de 10 m2, camere pentru personalul medical - 8 m2 si sala de tratamente 14 m2, boxe - 12-14 m2, saloane pentru 1-2 paturi (la un pat - 6 m2). Numarul de paturi constituie 1,5-2,0% din capacitatea taberei de odihna. Tot izolatorul va avea si o baie cu cada - 6 m2, o veranda deschisa cu suprafata de 1,5 m2 la un pat.

In zona de gospodarie a taberelor de odihna sunt amplasate garajul, pavilioanele, depozitele s.a. Ea va avea o intrare separata pentru autotransport. Locul de colectare a resturilor si deseurilor trebuie sa fie asfaltat sau betonat, ingradit cu o plasa.

Tot teritoriul taberelor de odihna se recomanda sa fie inverzit cu arbori, arbusti, flori s.a. din contul a minimum 50% din suprafata lui. Cladirea taberelor de odihna va avea maximum 2 etaje. In componenta cladirii sunt incluse cateva grupe de incaperi: a) antreu si sali de primire, b) dormitoare si c) blocuri sanitare.

Vestibulul, garderoabele, registratura sunt proiectate din contul de la 0,06 m2 pana la 0,1 m2 in functie de capacitatea taberei, iar antreul-veranda - 0,04-0,05 m2 pentru un loc. Tot din aceasta grupa de incaperi face parte camera de primire cu filtru sanitar. Suprafata ei e de 12 m2.

Dormitoarele taberelor de odihna sunt proiectate din contul a cate 5-10 locuri fiecare cu suprafata de 3,5 m pentru un elev. Ele se grupeaza in asa mod, ca o grupa de dormitoare sa fie prevazuta pentru 40 de elevi, avand iesire afara. Aceste grupe de incaperi pot fi amplasate in blocuri separate sau in cladire. Ele au o veranda de odihna din contul a cate 0,8 m2 pentru un loc si o camera de 12 m2 pentru educatorul detasamentului.

Pentru curatarea si calcatul hainelor in grupa dormitoarelor este prevazuta o camera cu suprafata totala de 6 m2.

Blocul sanitar include: lavabou cu un robinet pentru 8 elevi, in care se instaleaza cazi pentru picioare (una la 12 elevi), toalete cu un scaun de toaleta pentru 15 fete si un scaun si un pisuar pentru 20 elevi. Tot in el se mai prevede o cabina igienica cu suprafata de 4 m2, care e proiectata pentru fete (o cabina pentru 2 detasamente).

Se permite ca blocurile sanitare sa fie amplasate in cladiri separate pentru 2-4 detasamente de elevi. Suprafata totala a blocului sanitar e din contul a cate 0,15 m2 la un elev in lavabouri cu cazi de picioare si 0,2 m2 in WC-uri.

Din componenta blocurilor sanitare ale taberei de odihna ce functioneaza anul intreg fac parte si dusurile cu o sita de dus pentru 20 elevi.

Blocul alimentar al taberei de odihna pentru elevi se va amplasa intr-un bloc separat sau in cladirea ei, la etajul intai, avand intrare separata. Capacitatea sufrageriei e de 200 locuri, cu suprafata de 0,9 m2 la un loc. Suprafata totala a bucatariei si incaperilor necesare pentru prepararea si pastrarea produselor alimentare, pregatirea bucatelor, spalarea veselei si tacamurilor, WC-urilor depinde de capacitatea taberei de odihna si constituie 130-250 m2.

Din numarul incaperilor de odihna si distractie fac parte: estrada cinematografica deschisa, cu suprafata de 0,85 m2 la un loc, salile pentru cercuri de creatie - 60-80 m2, laboratorul fotografic - 8-12 m2; biblioteca cu sala de lectura - 80-120 m2, discoteca s.a.

Incaperile medicale pot fi amplasate impreuna cu izolatorul taberei sau in blocul administrativ. Se proiecteaza urmatoarele incaperi: cabinetul medicului -12 m2 si sala de tratamente -14 m2. ' In taberele de odihna a elevilor sunt prevazute si incaperi administrative: cabinetul sefului taberei - 12-16 m2, cancelaria, contabilitatea - 16-24 m2, depozite s.a.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment