Factorii de risc importanți, care pot ajuta la apariția osteoporozei sunt vârsta, consumul excesiv de alcool, fumatul și inactivitatea fizică. Pentru o dezvoltare normală, oasele au nevoie de o dietă echilibrată. Cele 2 componente necesare pentru sănătatea oaselor sunt calciul și vitamina D. S-a constatat că, după vârsta de 35 de ani, distrugerea osoasă este mai mare decât formarea osoasă.
Osteoporoza, factori de risc și alimentația
Aici se adaugă și alți factori care favorizează osteoporoza: sexul feminin, fumatul, vârsta, consumul excesiv de alcool și inactivitatea fizică. Pentru a preveni apariția osteoporozei, se recomandă a schimba  alimentația, încât aceasta să ofere necesarul zilnic de calciu și vitamina D, ce au un rol important în întărirea oaselor.

Conform OMS, aportul zilnic de calciu se schimbă în dependență de vârstă. În timpul copilăriei se recomandă să se consume între 500-700 mg / zi de calciu. La vârsta 10 - 18 ani, cantitatea de calciu trebuie să fie de 1.300 mg, ca între 19-65 de ani, necesarul zilnic de calciu să se micșoreze la 1.000 mg (1.300 mg pentru femeile după menopauză).

După vârsta de 65 de ani, necesarul de calciu reajunge la 1.300 mg pe zi. Lactatele se numără printre cele mai bogate și la îndemână surse de calciu. Lactatele sunt importante pentru prevenirea bolilor oaselor , pentru că, pe lângă calciu, ele reprezintă și o sursă importantă de proteine, vitamine și minerale. Alte surse de calciu - broccoli, fasolea verde sau năutul; pestele întreg cu oase – sardine, hamsii; nucile, în special migdalele și preparatele din tofu cu calciu.

Vitamina D este esențială pentru dezvoltarea osoasă, dar și pentru refacerea osului după ce a suferit o traumă. Pe lângă obținerea de vitamina D prin expunerea la soare, se recomandă administrarea suplimentelor acestei vitamine în alimentație în lunile reci.

În cazul persoanelor în vârstă, deficitul de vitamina D poate duce la fracturi. Vitamina D se poate obține din produse alimentare precum pește gras (somon, sardine și macrou); margarină, lactate și cereale.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment