În instituţiile antepreşcolare educaţia igienica constituie în fond asigurarea unei întreţineri, îngrijiri igienice corecte a copiilor de către toţi membrii colectivului. E necesar de a organiza corect şi cu pricepere viaţa copilului pentru a asigura realizarea tuturor măsurilor necesare de alimentaţie, călire, odihnă etc.

Educaţia şi asimilarea cunoştinţelor igienice are 6 mare însemnătate atât pentru organizarea vieţii copilului în cadrul colectivului, cât şi în timpul activităţii lui în condiţii casnice. În legătura cu aceasta colaboratorii instituţiilor antepreşcolare şi personalul medical desfăşoară o muncă de propagandă igienică printre părinţi cu scopul de a le asigura copiilor condiţii igienice identice cu cele din colectiv.

In instituţiile preşcolare, cât şi acasă e necesar de a asigura îndeplinirea strictă a regimului zilei în ansamblu, cât şi a unor elemente în parte referitor la copiii de vârsta diferită (somnul, plimbările, gimnastica de dimineaţă, călirea).

Alimentaţia zilnică la una şi aceeaşi ora, variată, calitativă contribuie la formarea reflexelor condiţionate de primire a hranei, la formarea deprinderilor de a mânca singur, de a ţine corect lingura, de a se folosi de furculiţă şi şervet, de a se spăla singur pe mâini înainte de masă şi după.

Astfel, la educaţia copiilor de vârstă fragedă în instituţiile antepreşcolare pe prim-plan este nu atât copilul, cât organizarea corectă a vieţii lui de către vârstnici.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment