Dacă accidentatul simte o durere arzătoare în ochi și se constată o lăcrimare abundentă, existența unui corp străin este probabilă. Pacientul închide ochiul, pe care începe să și-l frece, manevra de la care trebuie oprit. Bolnavul va fi așezat pe un scaun, cu capul aplecat pe spate, cu ceafa sprijinită spetează.

Ajutorul, stând în picioare în spatele lui, invită bolnavul să se uite în sus. Se apucă cu degetul mare și arătătorul pleoapa inferioară care se îndepărtează de ochi. Astfel se poate inspecta punga conjunctivă inferioară.

Chiar dacă corpul străin nu este invizibil, se va șterge punga cu colțul răsucit al unei batiste, fără presiune, spre unghiul intern al ochiului spre nas. Pleoapa superioară se poate ridica, invitând bolnavul să privească în jos.

Se apasă cu un chibrit pleoapa, se trage de gene în sus și se răsucește pleoapa peste chibrit. În acest moment se apasă cu buricul unui deget pe pleoapa răsucită și se îndepărtează chibritul. Se șterge ochiul cu batista, tot spre nas.

Când corpul străin a ajuns în unghiul intern al ochiului, operația este terminată. El va fi evacuat prin spălare de către secreția lacrimală. Dacă se constată că un corp străin este fixat chiar pe globul ocular, nu trebuie făcute încercări de a-l îndepărta. Se va aplica un pansament pe ambii ochi și se va duce accidentatul la un medic oftalmolog.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment