Mai devreme sau mai târziu, multe persoane acuză dureri de spate. Durerile apar îndeosebi în momentul în care ridică obiecte grele sau fac mișcări bruște. Durerile date pot fi prevenite cu o serie de exerciții fizice efectuate de 2 - 3 ori pe săptămână.
Exerciții pentru a preveni durerile de spate
Iată câteva sfaturi oferite de medici, prin care vă puteți tonifia mușchii spatelui și să scăpați de neplăceri:
Flexări ale spatelui
Flexările reprezintă un exercițiu bun pentru musculatura spatelui, dar și pentru cea a posteriorului, mușchi numiți mușchi gluteali. Aceștia, împreună cu un abdomen fortificat, vor proteja zona inferioară a spatelui. Începătorii trebuie să execute acest exercițiu folosind picioarele pe rând, încercând să facă 10 seturi. Apoi se recomandă să aștepte două zile pentru a vedea dacă prezintă dureri de spate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, puteți repeta exercițiul, de această dată folosind ambele picioare.

După o pauză de câteva zile, așezați-vă din nou pe burtă și sprijiniți-vă bărbia pe brațe. Tineți picioarele întinse și la început ridicați doar câte unul, menținând șoldurile pe podea. Apoi, încercați să le ridicați pe amândouă simultan. Expirați când le ridicați și inspirați coborându-le.

Exercițiu pentru partea inferioară a spatelui
Exercițiul dat lucrează partea inferioară a spatelui și mușchii gluteali. Nu încercați acest exercițiu dacă nu sunteți în stadiul în care puteți efectua cu ușurința mișcările de mai sus. Așezați-vă pe podea și încercați să ridicați simultan mâinile și picioarele de pe sol, rămânând sprijinit doar pe burtă. Mențineți gâtul drept și ochii ațintiți spre podea. Puteți încerca să vă mențineți corpul ridicat pentru 20 - 60 secunde, dar nu uitați să respirați regulat în acest timp.

Înclinări pelviene
Multe dintre durerile de spate pot fi prevenite prin mușchi abdominali puternici. Prin lucrarea zonei pelviene, veți oferi suport trunchiului. Așezați-vă pe spate și îndoiți genunchii, cu tălpile pe podea și mâinile pe abdomen. Ridicați-vă trunchiul în timp ce simțiți abdomenul încordându-se, menținându-l ridicat timp de 10 secunde.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment