Bețișoarele cu capete din bumbac pentru curățarea urechilor favorizează traumatizarea timpanului și pot duce la surditate, spun medicii. După muzica dată la maxim, a doua traumă pentru timpan sunt acele bastonașe cu care fiecare se șterge în urechi.

De multe ori, o simplă introducere a bastonașului în ureche poate lovi timpanul. Timpanul (o membrană elastică) este principalul organ care prin vibrațiile sale transmite informații către centrul nervos. Din această cauză, când leziunile produse de bețișoarele pentru urechi devin frecvente, ele pot conduce, în timp, la pierderea auzului.

În ultimul timp, se accentuează numărul pacienților care se prezintă la medicul specialist ORL cu simptome de hipoacuzie (auz slăbit): unii bolnavi au senzația de ureche înfundată, alții spun că aud niște zgomote în ureche. Aceste dereglări pot fi tratate doar în prima fază, însă dacă persoana dată se menține în același mediu de traumă sonoră, aceste zgomote pot deveni ireversibile.

Aceste bețișoare pot provoca afecțiuni ale urechii externe, ciuperci, deoarece, în mod evident, ele nu sunt sterile. Mediul din ureche este favorabil formării ciupercilor.

Medicii avertizează să nu utilizăm în fiecare zi bețișoarele de urechi. Chiar dacă se apelează la acestea, să fie cât mai rar. În plus, se interzic dușurile cu jet direct (vertical) în ureche, deoarece pot traumatiza timpanul. Nu este indicată nici spălarea urechii cu foarte mult săpun sau șampon. Urechea se spală cu apă și se curăță cu un prosop. Se poate introduce un jet de apă în fața urechii, se stă cu capul aplecat, pentru a se elimina lichidul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment