Potrivit statisticilor, în lume, o persoană din 3 suferă de hepatită B, iar cei mai mulți nu cunosc acest lucru. De aceea, trebuie să mergem periodic la medic, nu pentru că ne simțim bolnavi, ci pentru că un control periodic poate fi extrem de util.
Hepatita B, una dintre cele mai severe tipuri de hepatita
Hepatita B este o infecție virală greu de depistat, din cauza faptului că aproximativ 60 - 70% dintre bolnavi nu prezintă semnele bolii. Hepatita B este una dintre cele mai severe tipuri de hepatită, fiind considerată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a doua cauză de cancer, după tutun. Virusul hepatic B este de 100 de ori mai contagios decât HIV.

În jur de 40 - 50% dintre persoanele infectate rămân purtătoare de virus B. Dintre acestea, circa 60% dezvoltă hepatită cronică, în jur de 30% ajung la ciroza hepatică și 5 - 10% dezvoltă cancer la ficat.

Hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare. Virusul se transmite de la o persoană la alta prin contact direct cu sângele, prin contacte sexuale neprotejate, injectarea intravenoasă de droguri prin utilizarea în comun a seringilor și folosirea în comun a obiectelor personale (aparat de ras, periuță de dinți etc), dar și prin instrumentar stomatologic nesterilizat, la cabinetele de înfrumusețare și la cele de piercing.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment