Organismul poate arde mai multe calorii pe zi, dacă se practică o alimentaţie corectă şi alegerea unei activităţi fizice corespunzătoare, consideră experţii de la Colegiul American de Medicină Sportivă.
Modul de viață sănătos accelerează metabolismul
Liz Applgeyt spune că norma metabolică - cantitatea de calorii consumate în timpul odihnei pe contul organelor interne, depinde de stilul de viaţă, notează sanatatea.com. Autorul studiului indică, de asemenea, importanţa anumitor factori ce reglează rata metabolică a organismului.

Componenţa corpului: muşchii cheltuie mai multe calorii decât grăsimile. Cu cât corpul e mai plinuţ, mai puţine calorii are nevoie. Pentru a creşte metabolismul, trebuie să "transformaţi" grăsimile în muşchi cu ajutorul exerciţiilor fizice.

Vârsta: metabolismul scade cu 2-3% la fiecare deceniu (după vârsta de 20 de ani), din cauza pierderii masei musculare din organism. Pentru a opri distrofia musculară, iarăşi este nevoie de exerciţii fizice.

Hormonii: glanda tiroidă influenţează puternic metabolismul. După 40 de ani, activitatea glandei se reduce, ducând la obezitate. Oamenii de ştiinţă cred că acest factor nu este supus corecţiei.

Restricţionarea caloriilor: este cunoscut faptul că reducerea aportului caloric ajută la pierderea în greutate.

Dieta: anumite produse, precum şi dozarea lor corectă accelerează metabolismul. De exemplu, pentru prelucrarea proteinelor se ard mai multe calorii, de aceea ele trebuie să fie 18-20% din raţia alimentară. În plus, trebuie să consumaţi mai multe fibre, care ridică sentimentul de saturare. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment