Sănătatea întregului organism este condiţionată de asigurarea unei cantităţi suficiente de apă. Apa stimulează procesele chimice care alcătuiesc metabolismul. Corpul unui nou-născut conţine pânâ la 72% apă, iar al unui bebeluş de peste două luni, cca. 70% din greutate.
Rolul apei în organism
Nevoia zilnică de apă este de 150-180 ml/kg pentru un nou-născut şi de 100-110 ml/kg pentru un bebeluş. Corpul unui adult conţine aproape 70% apă şi cea mai mare parte din aceasta se află la nivelul ţesutului muscular.

În organism, apa îndeplineşte o serie de funcţii importante:
  • transportă proteinele, aminoacizii, vitaminele, mineralele, carbohidraţii şi oxigenul fa celule;
  • stimulează metabolismul, digestia şi absorbţia substanţelor nutritive;
  • asigură elasticitatea ţesuturilor şi a articulaţiilor;
  • asigură menţinerea unei temperaturi constante a corpului, prin intermediul transpiraţiei, pentru “răcorire" şi a circulaţiei sângelui, pentru încălzire.
  • ajută la refacerea ţesuturilor şi previne îmbătrânirea prematură a pielii şi a celorlalte organe;
  • asigură elasticitatea ţesuturilor şi a articulaţiilor;

Deshidratarea provoacă migrene şi dureri musculare şi în cazul copiilor, care sunt plini de energie, se joacă, fac mişcare şi transpiră mult în timpul verii. învățații pe cei mici să consume apă şi sucuri de fructe naturale, la temperatura camerei şi nu de la frigider.

Alimentele şi băuturile reci pot provoca laringite sau tulburări digestive. Atât copiii, cât şi adulţii ar trebui să evite consumarea băuturilor carbogazoase, care conţin cofeină. Cofeina provoacă eliminarea apei din corp.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment