Ca urmare a fisurii sau a distrugerii învelişului protector al dintelui (emailul, smalţul) se permite pătrunderea microbilor din gură care atacă structura dintelui (dentina), producând caria dentară.

După profunzimea cariei, aceasta are mai multe etape de evoluţie. La început caria nu este dureroasă, dar pe măsură ce infecţia a ajuns la nivelul dentinei, apare durerea sâcâitoare, mai ales noaptea şi la atingerea dintelui cu limba sau cu alimentele.

Dacă caria nu este tratată în primă fază, infecţia poate pătrunde până la rădăcina dintelui, provocând un abces dentar, cu gangrena pulpei dentare şi pierderea dintelui. Bolnavul prezintă falca respectivă umflată, are subfebrilităţi, insomnie, stare generală rea.

Cel mai bun mijloc de prevenire a cariei dentare şi a complicaţiilor ei este controlul stomatologic periodic pentru depistarea şi tratamentul cariilor dentare în prima lor fază. De asemenea, îngrijirea zilnică a dinţilor, încă din perioada copilăriei, o alimentaţie echilibrată în proteine, calciu, vitaminele D şi C, previne în majoritatea cazurilor apariţia cariilor.

Evitarea spargerii cu dinţii a diferitelor obiecte tari ca şi introducerea în gură a lichidelor reci după cele fierbinţi, sau invers, va feri smalţul dentar de traumatisme (fisuri).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment