Peste 22.000 de cazuri de pojar au fost raportate în ultimul an în Europa și Asia Centrală. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă organele competente să acorde mai multă atenție vaccinării copiilor, ba chiar să intensifice procesul de imunizare.
OMS recomandă vaccinarea împotriva rujeolei
Într-o declarație a Biroului regional al OMS pentru Europa, cu sediul la Copenhaga se face apel către factorii de decizie politică, personalul medical și părinti pentru a mări imediat vaccinarea împotriva rujeolei la grupele de vârstă cu risc major pentru a ajuta la stoparea epidemiei din țările europene.

Conform OMS, de la începutul anului 2014, au fost raportate 22149 de cazuri de rujeolă în șapte țări din regiune (Kârgâzstan, Kazahstan, Bosnia și Herțegovina, Rusia, Georgia, Italia și Germania). Cu toate că incidența rujeolei s-a micșorat cu 50% între 2013 și 2014, valul actual de epidemii amenință scopul OMS de a eradica complet boala în Europa până la sfârșitul anului 2015.

Rujeola este „una din cauzele majore de moarte în rândul copiilor, în contextul în care există un vaccin sigur și eficient", se spune în comunicatul OMS. În 2013, această boală a provocat 145700 de decese. OMS a deplâns refuzul unor părinți pentru vaccinarea copiilor lor. Oponenții vaccinării spun că vaccinul anti-rujeolic are efecte secundare periculoase.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment