Principala problemă în alimentație o constituie creșterea numărului de calorii. Omul modern mănâncă prea mult față de cât ar avea nevoie, iar caloriile neutilizate se depun sub formă de țesut adipos.
Factori ce ne afectează sănătatea
Strămoșii noștri erau îndreptățiți să mănânce mai consistent, atâta vreme cât făceau efort fizic - mergeau mult pe jos, cărau greutăți, munceau cu brațele. În prezent, de obicei, fiecare persoană circulă cu mașina ori cu mijloacele de transport în comun, urcă la etaj cu liftul, își petrece ore în șir în fața calculatorului ori în alte activități de birou, folosește telecomanda.

Obezitatea, o problemă majoră
De aici și ratele îngrijorătoare ale creșterii obezității în lume, flagel care a început să se extindă și la populația tânără - copii și adolescenți - tot mai legați de televizor, calculator și dulciuri.

Alimentația nesănătoasă
Alte aspecte negative ale alimentației moderne sunt induse de compoziția nefirească a acizilor grași dintr-o serie de produse, utilizarea nechibzuită a sării, conservanților și stabilizatorilor alimentari, asocierea excesivă a alcoolului.

Poluarea
Pe lângă alimentația nesănătoasă și de sedentarism, poluanții din atmosferă sunt următorii vinovați pentru favorizarea unui număr apreciabil de maladii. Expunerea pe termen lung la poluare este asociată, de exemplu, cu creșterea mortalității prin boală cardiacă ischemică. Din această cauză, pentru cardiaci, este recomandat ca în orele de vârf de poluare (orele 11.00 și 17.00) să evite deplasările în zonele centrale ale marilor orașe, deoarece acolo se constată cea mai mare poluare.

Stresul
Un alt factor al lumii moderne, stresul, este răspunzător pentru un șir de afecțiuni. Cândva, se credea că, dacă omenirea va scăpa de foamete, de boli, de mizerie, pacea și armonia vor domni pe pământ. Dar lucrurile nu stau așa. Răspunsul individual la stres este determinat de numeroși factori, în principal genetici, dar o implicație mare au și factorii de mediu ori experiența câștigată de-a lungul vieții.

Fiecare percepe un eveniment ca fiind mai mult sau mai puțin stresant, în dependență de experiențele personale, dar ceea ce este îngrijorător este faptul că sistemul nostru nervos s-a adaptat și a învățat să răspundă și la stresul psihologic. În cazul unui stres psihic sunt eliberați aceiași hormoni ca și în cazul unui stres fizic. Este suficient ca omul să se gândească la o situație stresantă (poate chiar imposibilă) și sistemul nervos și endocrin reacționează.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment