Ce au voie să mănânce și ce nu bolnavii de gastrită sau ulcere? Aceste persoane trebuie să-și aleagă alimentele care au observat cum că nu au acțiuni nocive asupra stomacului. Adică acele alimente care nu măresc secreția acidă din stomac și care nu inhibă motilitatea stomacului, adică nu frânează mișcările stomacului.
Regimul alimentar pentru bolnavii cu ulcer sau gastrită
Un stomac cu dinamică înceată evacuează încet alimentele din stomac care întârzie să stea în el. Pentru bolnavii de ulcere și gastrite sunt indicate lactatele și laptele dulce. Unii nu suportă însă laptele deoarece s-au născut cu deficit de enzimă, de lactoză. Și ei trebuie să evite consumul de lapte. Dar se pot hrăni cu brânză de vaci, caș, telemea și mai puțin cu brânză fermentată de genul cașcaval sau brânză de burduf.

Se evită și laptele bătut. Sunt foarte potrivite legumele și fructele, chiar și în stare crudă, ceea ce populația cunoaște mai puțin. Mai greu suportabile, fiindcă dau secreție de acid, sunt vinetele și roșiile. Sunt buni pentru acești suferinzi cartofii, dovleceii, conopida, fasolea, varza, mazărea.

Carnea este bine să fie preparată ca rasol, carne fiartă, carne înăbușită la cuptor și grătar bine făcut, nu din acela crud. Sunt indicate următoarele tipuri de carne: de pasăre, de vacă, de vițel. Mai puțin se recomandă carnea de porc grasă. De evitat sunt și tipurile de carne de rață, gâscă, fiindcă sunt grase și tocmai de aceea bolnavii de ulcer și de gastrite trebuie să se abțină de la slănină, de la costiță, dar și de la conserve și mezeluri. Toate aceste tipuri de carne și produse din carne sunt grase și se întârzie evacuarea lor din stomac.

Peștele este foarte bine tolerat în gastrită și ulcer. Se digeră ușor. Peștele este bogat și în acizi grași omega, care intră în componența tuturor membranelor, mai ales a membranelor celulelor digestive. Dar peștele nu trebuie nici el prăjit, doar rasol sau gătit înăbușit.

Pastele sunt bine suportate, iar orezul este acceptat de bolnavii de gastrită și ulcer. Grăsimile vegetale cele mai bune sunt cele din meniul meridional, adică uleiul de măsline, dar sunt bine acceptate și uleiul de floarea-soarelui, de porumb.

Bolnavilor de gastrită și ulcer le sunt benefice următoarele fructe: caisele, vișinele, merele, perele, strugurii, pepenele verde și cel galben, prunele. Din categoria fructelor de import cele mai indicate sunt bananele. Bolnavii de ulcer și de gastrită trebuie să consume mai puțin citrice de genul portocale, mandarine, grepfrut, lămâi, ananas, care fac să sporească secreția acidă în stomac. Dulciurile concentrate stimulează secreția acidă din stomac. De aceea, bolnavii de gastrită și ulcer trebuie să evite marmelada, magiunul, dulceața, chiar și mierea.

Fac rău și torturile, dar sunt bine tolerate prăjiturile de casă, plăcintele cu mere, cu brânză, cu dovleac, aluaturile fragede. În materie de panificație pentru bolnavii de ulcer și gastrită sunt admise pâinea albă, pâinea neagră, biscuiții, mămăliga. Și ouăle sunt recomandate, dar nu prăjite. Se acceptă ouăle fierte moi.

Se recomandă apa plată, adică necarbogazoasă. Mai puțin sunt indicate apele carbogazoase, deoarece stimulează secreția de acid. Foarte bune sunt ceaiurile - ceaiul negru, de mușețel, de tei, de gălbenele. Bolnavii de ulcer și gastrită nu trebuie să bea ceaiul de sunătoare. Nu prea sunt potrivite vinul și berea, care stimulează secreția acidă în stomac. Bolnavul de ulcer și gastrită mai bine bea, dacă ține neapărat, 20 ml de tărie care în egală măsură stimulează secreția de acid, dar și secreția de mucus și bicarbonat, care sunt factori de apărare a stomacului. Oricum, aceste băuturi nu trebuie consumate pe stomacul gol și nu atunci când gastrita și ulcerul se află în fază acută.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment