Specialiștii reumatologi atrag atenția asupra durerilor articulare apărute din senin, care, în mod normal, sunt tratate cu indiferență. Medicii susțin că acestea pot anunța instalarea unei boli grave, cum este artrita reumatoidă, o afecțiune ale cărei cauze nu se cunosc, dar care poate țintui la pat. Din cauza acestei maladii, unii pacienți au dureri atât de severe încât nu se mai pot spăla pe dinți, nu se mai pot îmbrăca, nu mai pot merge la cumpărături ori la serviciu.
Artrita reumatoidă, o maladie gravă
Apelarea cu întârziere la medici
Medicii avertizează că pacienții care suferă de această boală ajung târziu la tratament, deoarece tind să-și găsească tot felul de scuze pentru dureri. Dacă se depistează boala la început, se poate stopa evoluția. Pentru orice durere articulară, oricât de mică, este important să vă adresați medicului, recomandă specialiștii.

Dureri intense dimineața, care pot dura o săptămână
Durerile articulare, specifice artritei, apar în special dimineața, când organismul e odihnit, sunt intense și pot dura de la 2 - 3 zile până la o săptămână.

Recomandarea medicilor este să nu apelați singuri la medicamente și creme antiinflamatoare, dacă vă confruntați cu astfel de probleme, ci să consultați medicul de familie, care vă poate prescrie o serie de teste.

Cu ajutorul banalelor teste de sânge (testul ASLO), această boală poate fi descoperită din timp, însă, dacă specialistul consideră necesar, vă poate prescrie și teste de inflamație, radiografii articulare ori investigații cu ultrasunete.

Alte simptome asociate cu boala sunt scăderea apetitului, scăderea în greutate, stările de oboseală permanentă.

În România se diagnostichează circa 4000 de cazuri noi de artrită reumatoidă pe an. Din cauza durerilor, aproape jumătate dintre pacienți își încetează activitatea profesională și 10% ajung la invaliditate gravă. Specialiștii spun însă că, datorită tratamentelor moderne, pacienții pot scăpa de handicapurile severe.

Dacă este monitorizată corespunzător, maladia dată poate fi ținută în loc. Medicii afirmă că este foarte important ca diagnosticul să fie pus înainte să aibă loc distrugeri articulare masive. Afecțiunea se asociază adesea cu stările de depresie, din cauza durerilor crâncene, dar și a posibilităților reduse de a face mișcare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment