Alegerea ochelarilor de vedere se face după prescripţia medicului, dar se ţine cont, din ce în ce mai mult, şi de modă.

În ceea ce priveşte alegerea lentilelor, din sticlă sau plastic; balanţa înclină din ce în ce mai mult spre cele din urmă, mai scumpe, mai uşoare şi mai performante. Pentru dioptrii mari sunt disponibile lentile din plastic cu indice mare de refracţie, adică mai subţiri; dar cu aceeaşi putere optică.

La capitolul proprietăţi, lentilele pot fi fotocromatice, care reacţionează la lumină pentru a proteja ochiul, sau antireflex, recomandate pentru lucrul la computer sau şofatul pe timp de noapte.
Recomandari pentru alegerea ochelarilor
Există şi lentile bifocale, pentru cei care au probleme de vedere şi aproape, şi la distanţă, iar cele mai performante sunt progresivele, recomandate celor care au nevoie ochelari pentru distanţă, semidistanţă şi aproape.

Dacă vă interesează varietatea de culori şi forme, puteţi alege rame din plastic, uşoare şi hipoalergice. Ramele din metal pot fi din aliaje cu nichel, care pot da însă alergii, din titaniu, din ce în ce mai folosite, pentru că sunt foarte uşoare şl rezistente, sau oţel inoxidabil, care sunt hipoalergice şi mai convenabile ca preţ.

Designerii cu pretenţii folosesc combinaţie de aluminiu şi silicon pentru a fabrica rame uşoare şl rezistente, dar şi aplicaţii din argint, aur, lemn, os sau pietre preţioase, pentru femei.

Oftalmologii spun că, în special până la vârsta de 40 de ani (când ochiul poate încă să compenseze defectele de vedere), prescripţia de ochelari trebuie făcută numai în urma unei măsurători de autorefractometrie (dioptron).

Ochiul trebuie să fie în repaus şi cu pupila dilatată. Orice senzaţie neplăcută, ameţeli, dureri de cap înseamnă că ochelarii nu sunt potriviţi. În cazul în care diferenţa dintre ochi este mai mare de trei dioptrii, nu se mai pot prescrie ochelari, ci lentile de contact.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment