Cunoscute popular si sub numele de oblojeli, cataplasmele se aplica pe rani sau inflamatii pentru a linisti durerile, arsurile, usturimile si, bineinteles, pentru a ajuta la vindecare. Cataplasmele actioneaza diferit in functie de temperatura lor.

Astfel:
- Cataplasmele reci opresc inflamatia si formarea puroiului. in acest scop se folosesc: faina de mustar sau de orez, miez de paine, cartofi, usturoi, morcovi, varza proaspata etc.
- Cataplasmele foarte calde inlesnesc coacerea , deci colectarea puroiului si eliminarea lui.
- Cataplasmele caldute inmoaie tesaturile si calmeaza durerile, avand actiune emolienta.
CataplasmeleCum se prepara cataplasmele calde?
In functie de boala, daca e nevoie de cataplasme din plante proaspete, plantele se scufunda cateva secunde in apa clocotita, apoi se aplica pe locurile afectate.

Cataplasmele calde din faina de orez, de in, de fecula de cartofi etc. se prepara in felul urmator: se amesteca doua parti faina (cam 120 g pentru o cataplasma de dimensiuni normale) cu trei parti apa rece, dupa care se fierbe amestecandu-se cu o lingura de lemn, pana se obtine o pasta nici prea moale, nici prea tare. Se intinde repede intr-un strat gros, ca sa nu se raceasca, pe un tifon impaturit in mai multe straturi si se aplica pe zona bolnava, apoi se leaga cu o panza.

Pentru a obtine cataplasme emoliente se foloseste lapte indoit cu apa, in care se fierb mai intai capete de flori de mac (fara seminte) sau radacini de nalba.

Cataplasmele calde trebuie schimbate des, mai ales cele de amidon, deoarece se usuca' repede, pierzandu-si apa prin evaporare. Cataplasmele de in, cand se racesc, devin iritante, asa ca ia 2-3 ore trebuie schimbate.

Se pot folosi si cataplasme din plante uscate - planta se marunteste si se introduce intr-un saculet de panza deasa, care se umezeste cu apa clocotita si se aplica, dupa caz, calda sau rece. Daca e nevoie de reincalzirea cataplasmei, se tine saculetul timp de 10-15 minute deasupra unui vas in care fierbe apa.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment