Fiecare dintre noi ar vrea ca pe parcursul intregii vieti sa aiba o dantura corecta si frumoasa. Pentru aceasta e necesar de a ingriji dintii din frageda copilarie.

Ce trebuie sa faca parintii ca odraslele lor sa posede o dantura frumoasa? In primul rand, ei trebuie sa cunoasca particularitatile de crestere si dezvoltare a dintilor de la varsta cea mai frageda.

In momentul nasterii copilul sanatos are muguri a 20 de dinti de lapte, iar la varsta de 5 ani in maxilarele lui sant 52 de dinti in diferite stadii de dezvoltare - 20 de dinti de lapte crescuti si germenii a 32 de dinti permanenti.
Dantura frumoasa se formeaza din copilarie
Dintii de lapte erup intr-o anumita ordine: taietorii centrali - la 6-8 luni; coltii -la 16-20 luni; maselele mari - la 20-30 de luni. Dupa varsta de 4-5 ani intre dintii de lapte apar asa-numitele treme. Aceasta se explica destul de simplu: cresc maxilarele. E un proces biologic firesc: altfel pe ele n-ar incapea dintii permanenti, mai mari si mai multi. Parintii nu trebuie sa se nelinisteasca atunci cand observa ca dintii copilului incep sa se rareasca. Dimpotriva, ei trebuie sa stie ca aceste treme sant absolut necesare, deoarece in lipsa lor dintii permanenti vor fi strambi si inghesuiti.

Multi dintre parinti nu acorda atentia cuvenita tratarii dintilor de lapte, considerand ca aceasta nu este neaparat necesar, fiindca ei totuna vor cadea. Aceasta este o eroare mare.

Infectia microbiana poate trece repede de la stadiul de carie la germenul dintelui permanent, atacand structura lui - culoarea, forma, marimea. Dintii de lapte afectati trebuie numaidecat tratati si din alt considerent: ei pot deveni o sursa a unei infectii cronice care provoaca imbolnavirea altor organe.

O alta greseala: de a scoate, inainte de termen, dintele de lapte afectat, ca sa nu mai avem bataie de cap cu el. Acesti dinti trebuie pastrati pana la schimbarea lor in mod firesc. Scoaterea lor inainte de termen poate provoca nu numai anomalii dentomaxilare, dar si dereglarea procesului de mestecare a hranei si ca rezultat - afectarea tractului gastro-intestinal. De asemenea, pot aparea si probleme logopedice. De aceea. in majoritatea cazurilor, dentistii opteaza si insista la tratarea dintilor.

Parintii trebuie sa fie atenti la tot ceea ce se petrece cu copilul. Orisice anomalie dentara sau maxilara. orice dereglare a functiei organului masticator sau a sistemului respirator trebuie sa ne puna in garda. Se cere neaparat consultatia medicului. In afara de aceasta, cel putin de doua ori pe an trebuie sa ne adresam stomatologului. Numai un specialist poate oferi consultatia si tratamentul necesar.

Dantura frumoasa e o podoaba de care trebuie sa avem grija si s-o pastram din frageda copilarie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment