Infectia cu HIV inseamna ca in sange este prezent virusul imunodeficientei umane (HIV). De regula, in decursul catorva ani dupa contaminare, omul se simte sanatos.

Virusul insa este capabil sa distruga treptat sistemul imun al organismului, conditionand astfel diferite boli. Stadiul avansat al infectarii cu HIV e numit SIDA. In acest stadiu se dezvolta boli complicate si periculoase. Exista medicamente care incetinesc extinderea virusului si trateaza bolile cauzate de infectia cu HIV. Spre regret, nu exista inca medicamente care ar exclude deplin infectarea cu HIV.

Infectia HIV nu inseamna ca...
...NU INSEAMNA ca sunteti bolnav, pana cand nu se dezvolta simptoamele SIDA.
...NU INSEAMNA ca sunteti sortiti decesului. Exista multe modalitati de fortificare a sistemului imun si de prelungire a sanatatii si duratei vietii.
...NU INSEAMNA ca in timpul apropiat veti deceda. Durata vietii in cazul infectarii cu HIV, inclusiv stadiul SIDA, creste permanent datorita noilor metode de tratament.Ce inseamna infectia cu HIV/SIDA?
...NU INSEAMNA ca viata dumneavoastra trebuie sa se schimbe radical, daca personal nu va doriti aceasta.

Care sunt temerile persoanelor carora li s-a stabilit diagnosticul de HIV infectat?
Majoritatea oamenilor simt pentru sine sau pentru cei apropiati o neliniste, suparare, disperare. In primele clipe sunt frecvente gandurile de suicid. Unii, dimpotriva, sunt absolut linistiti. Multi initial nu acorda atentie rezultatelor testelor de laborator. Cand sunteti coplesit de sentimente, e important sa nu luati hotarari pripite, ci sa gasiti o posibilitate de a discuta cu cineva. Insa, nu va grabiti sa vorbiti despre diagnoza prietenilor si celor apropiati, daca nu stiti cum vor reactiona. E important sa tineti minte ca nu sunteti singur. Multi oameni, care au trait aceleasi sentimente sunt gata sa va ajute. Oamenii cu care au avut relatii sexuale sau care s-au folosit de seringi comune pot fi si ei infectati, fara sa cunoasca aceasta. La rugamintea dumneavoastra lor li se va propune sa treaca o testare fara a li se comunica numele dumneavoastra.

Inseamna oare ca odata cu stabilirea diagnozei "HIV-infectat" trebuie sa se schimbe si modul de viata?
...DA, deoarece fiind contaminat cu HIV e important sa te simti stapan pe situatie si nu invers. E necesar sa cunoasteti cat mai multe lucruri despre evolutia infectiei HIV, despre importanta diferitor analize, despre modalitatile de mentinere a sanatatii, despre aparitia noilor medicamente si metode de tratament. Studiati-va drepturile si insistati asupra respectarii lor.
...DA, deoarece e necesar sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra fizica si spirituala. Straduiti-va sa renuntati la fumat, sa limitati consumarea bauturilor alcoolice. Organizati-va o alimentare complexa, bogata in calorii, albumine si vitamine. Evitati stresurile, nu renuntati la somn, odihna, plimbari la aer liber, distractii si comunicare.
...DA, deoarece e in puterile dumneavoastra sa nu admiteti ca partenerul dumneavoastra in relatiile sexuale sa fie infectat cu HIV. Contaminarea poate fi evitata, daca este folosit prezervativul la fiecare contact sexual sau daca limitati relatiile dumneavoastra sexuale la saruturi, mangaieri, fantezii erotice. Contaminarea constienta cu HIV a unei persoane este pedepsita conform legislatiei.
...DA, deoarece pentru evitarea contaminarii altor oameni e necesar de o utiliza seringi de singura folosinta. Evitati patrunderea sangelui, spermei sau a eliminarilor vaginale pe mucoasa sau portiunile traumate ale pielii altei persoane. Acestea sunt caile posibile de contaminare.
...NU, deoarece in majoritatea cazurilor veti putea lucra conform specialitatii profesionale. Exceptie fac doar cateva profesii. Nu sunteti obligat sa informati patronul sau colegii de serviciu ca sunteti seropozitiv.
...NU, deoarece rudele, prietenii, vecinii sau alte persoane cu care nu aveti contacte sexuale si cu care nu utilizati seringi comune nu pot fi contaminate si nu-i necesar sa le comunicati diagnoza stabilita. Puteti prepara bucate, folosi vesela, imbracaminte comuna fara frica de a-i infecta pe cei apropiati. E evident ca in nici un caz nu veti permite folosirea periutei dumneavoastra de dinti si a aparatului de barbierit.
...NU, deoarece infectia HIV nu e un motiv de renuntare la planuri si interese personale, la studii, la serviciu, la distractii, la dragoste si chiar sex (in cazul cand este practicat sexul protejat). In curand va veti convinge ca viata dumneavoastra cotidiana nu s-a schimbat prea mult si aceasta situatie nu difera esential de cea precedenta.

Cui, cand si cum puteti comunica despre diagnoza dumneavoastra?
Pentru majoritatea oamenilor noutatea ca sunt seropozitivi este un stres puternic. Ei au nevoie de a se destainui cuiva, de a discuta, de a-si usura sufletul. De cele mai multe ori cea mai potrivita persoana pentru aceasta este nu un apropiat, ci un om strain. “I-am spus numai vecinei, deoarece am simtit nevoia sa ma destainui cuiva. Ea m-a inteles, chiar a lacrimat. Mi s-a luat o piatra de pe inima. Rudelor nu le-am spus, si asa relatiile-s incordate.” Apeland la telefonul de incredere, puteti fi siguri ca discutia va fi confidentiala si nu va avea urmari nefaste. Cand sa spuneti? Tineti cont de faptul ca pentru cei apropiati vestea poate fi socanta. Daca personal nu v-ati revenit, ar fi mai bine sa amanati discutia cu rudele. Inainte de a incepe o discutie serioasa cu cei apropiati...

... Intrebati-va: De ce doriti sa discutati cu rudele si prietenii despre situatia dumneavoastra? Ce asteptati de la ei? Care poate fi reactia lor la cele aflate?

... Pregatiti-va de discutie. Adunati cat mai multa informatie, publicatii despre HIV/SIDA; ele trebuie sa fie accesibile. Ce inchipuire au apropiatii dumneavoastra despre HIV? Iata informatia pe care trebuie sa le-o comunicati:

- HIV nu se transmite pe cale uzuala;
- Poti trai cu HIV multi ani, fiind practic sanatos;
- Aveti nevoie de o atmosfera linistita, de o alimentare adecvata si de odihna;
- Nu aveti nevoie de mila, de compasiune excesiva, de stresuri.
- Dati ragaz celor apropiati sa se deprinda cu situatia, sa-si depaseasca frica, sa accepte diagnoza dumneavoastra.

“La inceput mama refuza sa ma viziteze la spital. Medicii i-au explicat ca nu se poate contamina, dar ea se temea sa intre in salon, incremenind la usa acestuia. Isi spala mainile dupa intrevederile noastre… Acum s-a obisnuit, nici nu se gandeste la un eventual pericol de infectare.”

Cu cine puteti fi sincer? La inceput va puteti confesa doar oamenilor de incredere, care la sigur nu va vor acuza si nu vor face publica diagnoza dumneavoastra. Daca intuiti ca persoana respectiva va suferi un atac de cord, mai bine nu-i spuneti nimic.

«Parintii mei imi sunt prieteni, ma vor intelege, dar ce folos? Nu doresc sa le scurtez viata cu vestea mea.»

Cum sa le comunici vestea? Fiti sinceri si directi. Nu incercati s-i pregatiti prea mult. Vor intui repede ca aveti o veste proasta. Nu va suprimati emotiile. Lacrimile ii apropie pe oameni si sunt firesti in astfel de situatii. Sinceritatea dumneavoastra, linistea, intentia de a lupta pentru sanatate si viata ii va ajuta pe parinti sa depaseasca starea de soc. Oricum, la inceput ei vor avea nevoie de sprijinul dumneavoastra, abia dupa acesta puteti miza pe intelegerea si sprijinul lor.

Da sexului
Multi dintre cei carora li s-a depistat HIV sunt coplesiti de sentimentul vinovatiei si sunt convinsi ca viata intima a luat sfarsit pentru ei. Nu e chiar asa. HIV nu este un motiv pentru renuntarea la relatiile sexuale. E destul doar sa posezi arta de protejare efectiva. Protejarea e necesara nu doar pentru sanatatea partenerului, ci si pentru cea personala. Infectiile venerice - sifilisul, gonoreea, chlamidioza si altele sunt mult mai periculoase pentru dumneavoastra decat pentru partenerul seronegativ si pot cauza urmari grave.

Pentru o femeie seropozitiva o problema majora poate deveni graviditatea nedorita. Caile principale de prevenire sunt prezervativul si sexul protejat. Prezervativele calitative micsoreaza considerabil riscul transmiterii virusurilor. Un unguent special pe baza de apa (nici intr-un coz crema sau vaselina!) micsoreaza riscul si este mai ales necesar in cazul practicarii sexului anal. Prezervativele constituie o metoda sigura de protejare, siguranta fiind de 98%, dar NUMAI IN CAZUL UTILIZARII PERMANENTE (de fiecare data, cu fiecare partener) SI IN CAZUL UTILIZARII CORECTE.

Sexul oral cu un barbat este relativ nepericulos, daca nu are loc ejacularea in gura, iar in cavitatea bucala nu-s traume, carii sau gingii sangerande. Sexul oral cu o femeie este relativ nepericulos in cazul cand este practicat in afara menstruatiilor sau in cazul cand nu se constata eliminari vaginale patologice sau traume pe organele sexuale. Pentru o mai mare siguranta in cazul contactelor sexuale orale cu un barbat se recomanda utilizarea prezervativului (fara unguent), iar in cazul sexului oral cu o femeie - pelicula din latex (spre exemplu un prezervativ sectionat in lungime). In timpul sexului oralo-anal riscati sa contactati o infectie intestinala periculoasa.

Sexul protejat include mai multe modalitati de obtinere a satisfactiei sexuale, practic excluzand riscul contaminarii. Acestea pot fi sarutarile, mangaierile, pettingul, masturbarile reciproce, folosirea jucariilor individuale s. a. Sa discutati cu partenerul dumneavoastra despre infectie sau doar sa va protejati efectiv tine de decizia dumneavoastra. Nu uitati ca puteti fi supusi raspunderii penale. O comportare sexuala adecvata va va izbavi de frica inutila si de stres.

Modalitati de stabilire a relatiilor cu cei ce va inconjoara
Faptul cum veti modela relatiile cu lumea inconjuratoare - cu partenerul, cu rudele, prietenii, medicul, patronul si colegii dumneavoastra va juca un rol determinant pentru sanatatea si bunastarea dumneavoastra. In continuare va propunem cateva recomandari. Sanatatea si viata dumneavoastra depinde numai de eforturile personale. Categoric renuntati la starea de slabiciune si nu renuntati sa luptati cu boala. Nu asteptati sa va rezolve cineva problemele. Solicitand ajutor, ramaneti stapan pe situatie. Invatati sa spuneti “nu”, chiar daca riscati sa suparati pe cineva. Luand decizii, ganditi-va, in primul rand, la necesitatile proprii.

Nu acceptati fara echivoc sfaturile si parerile altora. Straduiti-va sa aveti propria optiune in relatiile cu medicii. Puneti intrebari, cereti explicatii, insistati asupra unui medicament sau metode de tratament. Consultati si alti specialisti. Cunoasteti-va drepturile. Nu sunteti obligat sa comunicati diagnoza dumneavoastra la locul de munca. Cerinta de a prezenta adeverinta despre o analiza la HIV e ilegala (cu exceptia unor cazuri stabilite prin lege). Decizia de a informa pe cineva despre diagnoza va apartine. Oamenii care sunt la curent cu diagnoza dumneavoastra, in virtutea profesiei lor, sunt obligati sa pastreze taina si pot fi trasi la raspundere pentru divulgarea ei in cazul ca acest moment va provoaca careva pagube materiale sau morale. Uneori e oportuna o amintire a acestui fapt.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment