O treime din populaţia lumii este infectată cu tuberculoză – aceasta constituie aproape două miliarde de oameni. Dacă controlul actual al acestei maladii nu va fi extins, tuberculoza va ucide mai mult de 40 de milioane de oameni în următorii 25 de ani.

Respiraţi?
Bine. Deci vă puteţi îmbolnăvi de tuberculoză. O maladie care în fiecare zi, în toată lumea, face ca 5 000 de oameni să nu mai respire din nou.

Persoana infectată cu tuberculoză poate stă chiar lângă tine. De fiecare dată când el sau ea strănută, tuşeşte sau chiar pur şi simplu vorbeşte, bacteriile numite Mycobacterium tuberculosis sunt răspândite în aer. Lichidul ce înconjoară bacteriile se evaporă şi bacilii pot rămâne suspendaţi in aer până la şase ore.
Stii ce este tuberculoza?
Dumneavoastră inspiraţi acest aer, iar bacteriile sub formă de bastonaşe, sau bacilii, nimeresc în plămîni. Organismul tău reacţionează. Leucocitele (celulele albe din sânge) înconjoară bacilii în timp ce aceştia distrug ţesutul pulmonar – transformând-ul într-o substanţă brânzoasă (numită cazeoasă). Atunci când bacteriile se află în interiorul granuloamelor – leziuni microscopice – tu ai tuberculoză în formă inactivă sau latentă. Această formă nu poate fi transmisă altor oameni. A fost estimat că circa 2 miliarde de oameni, adică o treime din populaţia globului pământesc, suferă de forma latentă a tuberculozei.

Dacă sistemul tău imun este slăbit – spre exemplu eşti infectat cu HIV - substanţa cazeoasă care în mod normal se calcifică devine lichidă şi o cantitate şi mai mare de bacterii va fi produsă. Organismul reacţionează prin mobilizarea şi mai multor leucocite şi leziunile devin mai mari. Dacă numărul bacililor depăşeşte cel al leucocitelor leziunea se poate agrava, răspândind în plămâni mii de bacterii. Acum ai tuberculoză activă şi eşti gata de a o transmite celor din jur.

Treptat – tuberculoza va începe să te omoare - respiraţia va deveni aproape imposibilă, vei începe să slăbeşti, să suferi noaptea de transpiraţii, febră şi hemoptizie (tuse cu sânge). Tu sau te vei sufoca complet deoarece practic nu vei mai avea alveole funcţionale, sau dacă nu vei avea noroc, leziunile îţi vor “mânca’’ vasele sangvine, iar tu te vei îneca in propriul tău sânge.

Şi tu care credeai că tuberculoza este un lucru ce ţine de trecut.

Cum se răspândeşte tuberculoza ?
TBC este răspândită de oameni – nu de insecte, apă sau sânge. La fel ca o răceală simplă - dar spre deosebire de SIDA – tuberculoza este răspândită prin aer şi prin contacte relativ ocazionale. Atunci cînd o persoană infectată tuşeşte, strănută, vorbeşte, cântă sau scuipă, bacilii de tuberculoză din plămânii ei sunt expulzaţi în aer, unde pot rămâne suspendaţi ore în şir.

Simptomele tuberculozei
Simptomele tuberculozei sunt tusea, pierderea greutăţii, dureri în piept, febră şi transpiraţiile nocturne. Tusea poate dura câteva săptămâni şi sa producă spută cu amestec de sânge. Daca tuberculoza nu este tratată 50 % din pacienţii bolnavi vor deceda în decurs de cinci ani, iar ceilalţi vor fi sleiţi de puteri. Tuberculoza este o boala mortală, dar poate fi tratată.

Ce este tratamentul DOTS?
Karel Styblo, un medic olandez, a contractat tuberculoza în 1945 şi şi-a dedicat restul vieţii cercetând această boală. La sfârşitul anilor ’70 el a pornit un proiect-pilot în Republica Unită Tanzania - folosind o nouă tactică de tratament a tuberculozei bazată pe “cura scurtă de chimioterapie” pentru pacienţii ce erau supravegheaţi pe durata perioadei de tratament .

Munca lui Styblo a mărit rata pacienţilor trataţi de la 43% la 80%, costul tratamentului fiind puţin mai mare decât a celui convenţional. El a demonstrat că noua tactică de tratament funcţionează. Această metodă a devenit mai târziu strategia DOTS (Directly Observed Treatment, Short-course - Supravegherea Terapeutică Directă, tratament-scurt).

DOTS este recomandat în prezent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru tratarea tuberculozei. Odată cu introducerea acestei metode în 1994, aproape 12 milioane de oameni au fost trataţi cu succes. Această metodă funcţionează nu numai datorită faptului că îi face pe pacienţi să-şi primească medicamentele, dar şi prin crearea unui mediu (diferit în fiecare ţară) unde fiecare - de la guvern până la lucrătorii medicali şi pacienţi luptă împreună împotriva acestei maladii.

Cinci elemente ale DOTS:
Sarcinile politice. Strategia DOTS necesită suportul guvernului – nu numai financiar cât şi prin informarea populaţiei că această campanie este susţinută de guvern.

Depistarea bolnavilor prin examinarea microscopică a sputei (SSM). Examinarea microscopică a sputei este cea mai efectivă metodă de diagnosticare a TB. Radiografia pulmonară este utilă, însă opacităţile lăsate de tuberculoză pot fi confundate cu semnele de pneumonie şi cancer. SSM confirmă prezenţa bacililor în spută şi astfel cei mai infecţioşi pacienţi sunt depistaţi pentru a fi trataţi, prevenind răspândirea tuberculozei în societate.

Curele standardizate de tratament pe o perioadă de 6 – 8 luni cu SSM şi supravegherea terapeutică directă cel puţin în decursul primelor două luni. Cele patru medicamente cel mai frecvent folosite la tratamentul tuberculozei în lume sunt: isoniazida, rifampicina, ethambutolul şi pyrazinamida. Pacienţii trebuie să fie direct supravegheaţi pe întreaga durată a tratamentului. Aceasta este vital nu doar din cauza efectelor secundare ale medicamentelor, ce pot provoca pacientul să întrerupă tratamentul, dar şi pentru că este atât de simplu să contramandezi tratamentul când începi să te simţi mai bine. Cu DOTS, administrarea medicamentelor este monitorizată – evitând administrarea neregulată sau întreruperea tratamentului. Tratamentul poate fi asigurat unui pacient pe o perioadă de şase luni cu numai 10 dolari SUA.

Administrarea regulată şi neîntreruptă a tuturor medicamentelor. Micobacterium tuberculosis foarte repede devine rezistent la medicamente şi dacă tratamentul este ne adecvat sau întrerupt din orice motiv – spre exemplu din cauza că medicamentele s-au terminat în stoc - este mai mult ca sigur că pacienţii vor dezvolta o formă de tuberculoză rezistentă la medicamente (multidrug-resistant TB - MDR-TB). Tratamentul acestei forme de tuberculoză este de 100 de ori mai costisitor decât cel iniţial, iar medicamentele trebuie administrate pe o perioadă de două sau trei ori mai lungă.

Un sistem standardizat de înregistrare şi raportare. Pentru lucrătorii medicali sau persoanele ce monitorizează administrarea medicamentelor, un sistem standardizat înseamnă că mai puţini pacienţi vor trece neobservaţi. Aceasta de asemenea înseamnă cunoaşterea istoricului bolii pacienţilor şi posibilitatea de a stabili relaţii cu ei.

Ce înseamnă MDR-TB?
Prin metoda ingineriei genetice aliatoare poate fi uşor obţinută forma rezistentă la medicamente antituberculoase. În primul rând te îmbolnăveşti de TB. Apoi încetezi să-ţi primeşti medicamentele înainte de termen. Sau te duci la un medic care îţi stabileşte greşit diagnosticul şi îţi prescrie medicamentul greşit. Sau primeşti medicamentul ce nu este suficient de efectiv. Sau scapi câteva doze. Este atât de simplu.

Şi înainte de a-ţi da seama poţi purta o formă de tuberculoză, tratamentul căreia va dura de trei ori mai mult şi va costa de 100 de ori mai scump. Micobacterium tuberculosis este o bacterie rezistentă la factorii mediului ambiant. Şi poate căpăta rezistenţă la medicamente. Este nevoie de doar 50 de zile ca bacilii să devină rezistenţi, şi de aceea maladia este tratată cu patru preparate medicamentoase simultan. (Dacă un medicament nu distruge bacteria, atunci alt medicament o va face.)

Cu toate acestea, odată ce bacteriile sunt rezistente la două preparate principale – izoniazida şi rifampicina – ele sunt considerate polimedicamentos-rezistente. Primirea medicamentelor totuşi nu este atât de simplă precum pare a fi. Gândeşte-te - dacă ar trebui să primeşti medicamente de două ori pe zi, ai înceta să consumi alcool, ai înceta să lucrezi, ai cheltui toţi banii pe medicamentele ce ţi-ar provoca ameţeli şi ţi-ar colora urina în oranj, dar cu toate acestea te vei simţi mult mai bine, nu o vei face?

Totuşi când încetezi să primeşti medicamentele pui în pericol atât pe tine cât şi pe toţi cei intră în contact cu tine. Dacă infectezi pe cineva cu forma mutagenă de TB, atunci ei vor fi imediat infectaţi cu MDR-TB şi nu cu forma “uşoară’’ de care te-ai molipsit iniţial.

De rând cu HIV/SIDA, MDR-TB este cea mai îngrijorătoare evoluţie în TB pandemică (pandemia este o răspîndire a infecţiei pe o zonă largă geografică ce acoperă o parte excepţional de mare a populaţiei.) Problema nu constă in faptul că MDR-TB este mai periculoasă decât forma obişnuită a TB, dar tratamentul este mult mai dificil. Tratamentul durează aproximativ doi ani, iar efectele secundare ale medicamentelor folosite în tratamentul MDR-TB sunt mult mai neplăcute.

Dacă pacientului i se ve dezvolta o formă de TB care nu poate fi tratată de nici un medicament – aceasta cu siguranţă v-a duce la decesul lui. Strategia DOTS + sau DOTS Plus este o nouă iniţiativă a OMS care are ca scop tratarea MDR-TB şi constă în combinarea schemei standarde DOTS cu medicamentele de linia a doua. În ţările dezvoltate 60-80% de cazuri de MDR-TB sunt tratate, însă cura de tratament este foarte costisitoare - între 10 000 şi 16 000$ SUA; în ţările în curs de dezvoltare mulţi pacienţi suferinzi de MDR-TB au puţine şanse de recuperare.

Zilnic TB omoară 5000 de oameni – aceasta este echivalentul a 15 prăbuşiri de avioane de pasageri sau a trei sau patru Titanicuri scufundate sau a 15 izbucniri epidemice a virusului EBOLA.
În fiecare zi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment