Daca pentru alegerea unui detergent nu ne intereseaza cata spuma activa face, cand e vorba de dinti... parca ezitam.

Este bine de stiut ca pastele impotriva tartrului nu favorizeaza indepartarea acestuia, ci previn formarea lui. Ceea ce inseamna ca totusi este nevoie ca din cand in cand trebuie sa va prezentati ia medicul stomatolog pentru un detartraj si un periaj profesional. Verificarea prezentei acestuia poate confirma sau infirma daca alegerea pastei a fost buna.

- Pastele cu bicarbonat, desi se presupune ca au potential de curatare mai mare decat restul datorita efectului efervescent pe care il produc, pot duce in timp la sensibilizari ale dintilor. Ele dau utilizatorului o senzatie de prospetime ceea ce poate favoriza periajul mai frecvent, dar in timp actiunea abraziva a acestuia poate provoca iritatii ale mucoasei bucale.
Cum alegi pasta de dinti
- Exista si produse pentru albirea dintilor. Pastele care sant dezvoltate in acest sens contin un numar destul de mare de particule abrazive care la o folosinta indelungata pot aduce deservicii sanatatii mucoasei bucale. Sant nenumarate cazurile in care pacientii au prezentat retractii gingi7 vale datorate si tehnicilor de periaj, dar si pastei care continea particule abrazive in numar prea mare. Deci evitati folosirea unei astfel de paste timp prea indelungat sau alegeti o pasta care sa contina si alte principii active - de obicei o combinatie cu fluoride, bicarbonat, abraziva si ingrediente pentru dinti sensibili.

- Pastele pentru dinti sensibili se adreseaza persoanelor care dezvolta sensibilitate exagerata a dintilor - cele mai frecvente cazuri sant ale pacientilor care sufera de o forma mai mult sau mai putin severa de boala parodontala. Totusi este recomandat ca sensibilitatea dintilor sau a gingiilor dumneavoastra sa fie verificata in prealabil de medicul stomatolog.

- Cam aceleasi lucruri se pot spune si despre gelurile dentare, dar sub rezerva ca acestea pot contine mai multe silice (componenta abraziva a acestora) decat pastele normale. Pastele cu extracte de plante se bazeaza pe principiile antiseptice si antimicrobiene ale acestor extracte si mai putin pe cele de inalbire.

Recomandarile de baza includ o consultatie stomatologica, periajul sa se faca cu periute moi cu varful perilor rotunjit, nu apasati foarte tare si nu folositi pasta in exces (in principiu cantitatea necesara nu trebuie sa depaseasca marimea unui bob de fasole . Mai importanta decat pasta sant tehnica si durata penajului, acesta trebuind sa dureze in medie 5 - 7 minute.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment