Traim într-o lume, unde exista foarte multe probleme, dar putine din ele se solutioneaza. Milioane de oameni duc foame, tot mai mult creste numarul celora, ce devin jertve ale criminalitatii si a celora, ce folosesc droguri, aerul ce îl respiram si apa pe care o folosim devin tot mai impurificate.

La sfîrsitul secolului XX în fata omenirii a mai aparut o noua problema, care dupa consecintele ce le are, prezinta un pericol enorm pentru omenire. Este vorba de aparitia virusului HIV, ce provoaca asanumitul sindrom al imunodeficientei dobîndite, sau mai pe scurt, SIDA.
Stop SIDA
Situatia epidemica la infectia HIV/SIDA în Republica Moldova continua sa se mentina nefavorabila pe parcursul ultimilor 5 - 6 ani. Persoane infectate sunt depistate practic în toate teritoriile republicii, starea cea mai grava constatîndu-se în orasele Balti, Chisinau, Tiraspol, Bender, etc.

De notat, ca 69,85% din numarul persoanelor infectate cu virusul HIV/SIDA în anul 2002 sunt consumatorii de droguri intravenos, comparativ cu 81% în anul 2001, infectarea producîndu-se prin utilizarea drogurilor cu seringi si ace în comun cu alte persoane infectate deja cu virusul HIV/SIDA.

În anul 2002 s-a înregistrat o crestere a numarului de cazuri de infectare cu virusul HIV/SIDA pe cale sexuala pîna la 29,15%, comparativ cu 20% în anul 2001. În 9 luni ale anului 2003 au fost depistate 40 persoane infectate cu virusul HIV/SIDA, inclusiv un copil în vîrsta de pîna la 14 ani, comparativ cu 3 persoane, inclusiv 2 copii pîna la 14 ani, depistati pe parcursul a 9 luni ale anului 2002.

Dupa toate aceste cifre sunt concrete vieti omenesti, a caror soarta a fost si este dictata de prezenta acestui virus în organism. Distrugînd sistemul imun al acestuia, sistem, caruia îi revine functia de protectie fata de diferite boli, el face ca organismul infectat sa nu se mai poata apara împotriva germenilor si diversilor microbi, fata de care, în mod obisnuit se apara. Si cu toate ca majoritatea din noi cunoastem parca destul de bine caile de transmitere a infectiei si masurile de protectie contra ei, multi oameni sunt dispusi sa se expuna riscului infectarii nedorind sa-si schimbe modul de viata.

Sa fie oare într-adevar fructul interzis atît de dulce? Sau noi atît de slabi ca sa nu putem rezista tentatiei de a încerca un drog, de a petrece o noapte cu o persoana întîmplatoare, fara a ne gîndi macar la elementarele masuri de protectie?

Pîna în prezent nu poate fi vorba de vre-un vaccin sau medicament împotriva acestei maladii. Preventia continua sa ramîna cel mai efectiv remediu si este foarte întelept sa cunosti care ar putea fi riscurile si pericolele legate de folosirea drogurilor, de asocierea cu persoanele seropozitive si altele. Cei care cunosc unele lucruri despre SIDA, reusesc sa se protejeze. (Vasile SOFRONIE, presedinte ONG «Sanatatea», doctor în medicina, Nr.26 Buletin informativ al Centrului de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate "Sanatatea")

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment