Ultima decada a secolului XX se caracterizeaza printr-o agravare a situatiei epidemiologice a tuberculozei pe plan mondial.

La etapa actuala tuberculoza este una din cele mai grave boli infectioase, care poate duce la un sfîrsit letal. În majoritatea tarilor lumii se înregistreaza o crestere a incidentei (îmbolnavirii) de tuberculoza, inclusiv si în cele cu economia înalt dezvoltata. Cresterea anuala a cazurilor noi de tuberculoza în întreaga lume se estimeaza la aproximativ 8 milioane de bolnavi, dintre care 95% survin în tarile în curs de dezvoltare.

Anual decedeaza la 3 milioane de bolnavi de tuberculoza pe globul pamîntesc.
Tuberculoza - biciul inceputului secolului XXI
Începînd cu anul 1991 situatia epidemilogica a tuberculozei în R. Moldova s-a agravat odata cu cresterea numarului de bolnavi de tuberculoza, care în anul 2001 a crescut de 2 ori fata de anul 1990. Mortalitatea a crescut între bolnavii de tuberculoza de 3,7 ori fata de anul 1990.

În raionul Edinet de asemenea creste anual numarul bolnavilor de tuberculoza (de la 17 bolnavi forma activa în anul 2000, pîna la 64 bolnavi luati la evidenta cu tuberculoza în anul 2003). A crescut si mortalitatea între bolnavii de tuberculoza în comparatie cu anul 1990.

Aceasta se întîmpla din cauza ca bolnavii adeseori :
- se adreseaza tîrziu la medicul ftiziatru, dupa cîteva luni sau jumatate de an, sau chiar dupa un an de la îmbolnavire, cînd boala este de acum foarte avansata si este greu de tratat;

- cînd bolnavul întrerupe tratamentul început, simtindu-se mai bine, atunci cînd cura de tratament este de 5, 6, 8, 9 sau 10 luni în dependenta de localizarea bolii;

- cînd bolnavul ignoreaza medicamentele, întrerupe tratamentul apoi începe din nou, nu primeste toate pastilele în doza indicata, astfel se formeaza o forma de tuberculoza rezistenta la medicamentele specifice bolii. În unele cazuri bolnavii arunca pastilele antituberculoase în acel timp, cînd statul nostru aloca o suma mare de bani pentru tratarea si lichidarea bolii. Tratarea tuberculozei se efectueaza gratuit. Pentru aceasta este elaborat un Program National de combatere a tuberculozei pe anii 2001 - 2005. Acest program are ca scop stoparea epidemiei de tuberculoza în teritoriu, instituirea unui control asupra situatiei, prevenirea raspîndirii infectiei si aparitia formelor rezistente, reducerea mortalitatii.

S-a constatat ca în întreaga lume, in urma tuberculozei mor mai multi copii si adulti decît în urma oricarei alte boli infectioase.

- În lume în fiecare 10 secunde moare un om de tuberculoza.

- În fiecare 4 secunde se îmbolnaveste un om de tuberculoza.

- Fiecare bolnav de tuberculoza netratata poate molipsi anual de la 10 la 15 persoane (si în primul rînd pe cei apropiati din familia bolnavului).

- 80% de bolnavi de tuberculoza au vîrsta de la 15 pîna la 45 ani.

Simptoamele îmbolnavirii de tuberculoza sînt urmatoarele:

- Tusa mai mult de 3 saptamîni, posibil cu sînge, transpiratii nocturne, dispnee la efor fizic, pierderea poftei de mîncare, pierderea în greutate, oboseala, slabiciuni.

Caile de raspîndire a bolii sînt caile respiratorii, unde microbii patrund într-o cantitate mare prin stranut, în timpul conversarii, tusei, scuiparea sputei, sarut, altele.

Evitarea controlului medical la timp duce la depistarea formelor grave de tuberculoza, care duc la invaliditate sau chiar la decesul bolnavului, în timp ce tuberculoza depistata la vreme se trateaza efectiv în majoritate complet.

Masurile de profilaxie a tuberculozei constau în adresarea la timp la medicul ftiziatru, daca au aparut simptoamele caracteristice acestei boli sus descrise, medicul va constata boala si o va trata corect. Daca la fel au aparut simptoamele mai sus numite în afara de tuse, tot este necesar de a se adresa la medicul ftiziatru, deoarece tuberculoza afecteaza în afara de plamîni si alte organe: sistemul nervos central, oasele, articulatiile, intestinele, rinichii.

În caz de depistare a maladiei trebuie de îndeplinit cu strictete indicatiile medicului, trebuie de pastrat igiena personala, de folosit tacîmuri aparte individuale, sputa trebuie strînsa în colectoare speciale cu capacel si apoi dezinfectata cu un dezinfectant.

Astfel veti pastra sanatatea copiilor d-voastra si a celor apropiati.

Tineti minte, ca tuberculoza este o boala graoznica, cînd este neglijat tratamentul ei si totodata este o boala curabila cînd bolnavul se atîrna serios fata de tratament. (PRISACARI Elena, Medic ftiziatru. Nr.26 Buletin informativ al Centrului de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate "Sanatatea")

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment