În primele luni de toamnă se crează condiţii mai mult decît favorabile creşterii ciupercilor. Aceasta nu poate să nu–i bucure pe cei ce se ocupă de culegerea ciupercilor şi folosirea lor în alimentaţie. Însă, trebuie să reţinem, că ciupercile sunt deseori cauza unor otrăviri foarte grave, uneori letale.

Ca regulă, intoxicaţiile parvin în urma consumului ciupercilor culese de membrii familiei, de vecini sau cumpărate din locuri neautorizate şi pregătite în condiţii de casă.

Este foarte important de reţinut, că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, şi rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului - pot salva viaţa bolnavului. Gravitatea acestor afecţiuni accidentale constă şi în faptul că, în general, ciupercile se consumă în familie - şi atunci se îmbolnavesc toţi membrii familiei. Uneori intoxicaţiile cu ciuperci afectează o întreaga colectivitate dintr-o anumită zonă.
Prevenirea otravirilor cu ciuperci
Cu cît simptomele apar mai rapid, cu atît intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greată, vomă, diareea, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă.

Dupa 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce poate duce la sfîrşit letal. Unele intoxicaţii cu ciuperci au antidot, dar majoritatea nu au. Există şi unele ciuperci care devin toxice, cînd sunt consumate în combinaţie cu alcool.

Avîndu-se în vedere situaţia creată, atenţionăm populaţia asupra riscului sporit de intoxicaţii, rezultate din consumul alimentar al ciupercilor crescute din flora spontană. În situaţia de secetă, precum a fost vara aceasta, ciupercile, chiar din speciile comestibile, au acumulat mult mai multe substanţe toxice, devenind periculoase pentru sănătatea celor care le consumă.

Sperăm că, următoarele sfaturi vă vor ajuta să evitaţi intoxicaţiile cu ciuperci.
  • Colectaţi numai acele ciuperci despre care sunteţi convinşi că sunt comestibile.
  • Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu face să le consumaţi si să le degustaţi, mai ales în formă crudă.
  • Nu procuraţi ciuperci de pe marginile drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate.
  • Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile.
  • Nu implicaţi în procesul de colectare copiii.
  • Nu daţi ciuperci copiilor în calitate de alimente.
  • Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare.
  • Fierbeţi ciupercile în 2-3 ape – 10-15 minute, scurgînd apa şi aruncînd-o înainte de prepararea ciupercilor.
  • Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
  • La primele simptoame de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.
Este necesar să se reţină şi faptul, că ciupercile nu sînt un produs indispensabil în alimentaţie. Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul otrăvirilor cu ciuperci. (Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment