Infecţiile cu transmitere sexuală (ITS) sunt în întreaga lume o problemă de sanatate publică majoră cu consecinţe atît imediate, cît şi pe termen lung.

Acestea afectează persoane de vîrsta fertilă, dar şi pe copiii acestora, generează afecţiuni acute care se pot solda cu complicaţii care merg de la sterilitate la deces şi, de aceea, prevenirea, diagnosticarea din timp şi tratamentul trebuie să fie priorităţi ale politicii de sănătate publică.

În anul 2006 în republica Moldova au fost înregistrate 2467 de cazuri noi de sifilis (corespunzînd unei incidenţe de 68,8 la 100 mii populaţie) şi 1822 de cazuri noi de gonoree (incidenţa fiind de 50,8 la 100 mii populaţie).
Infectiile cu transmitere sexuala
Principalii factori care contribuie la menţinerea unei incidenţe crescute a ITS sînt comportamentul sexual neadecvat, neutilizarea mijloacelor de protecţie individuală, prezentarea tardivă la medic, autotratamentul incorect, nivel scăzut de responsabilitatea faţă de propria sănătate şi a persoane din cuplu, etc.

Încă de la începutul epidemiei SIDA, s-a observat că de multe ori HIV şi alte ITS se înregistrau la acelaşi pacient. Deşi aceste infecţii care apar impreună au ca factor comun calea de transmitere sexuală, datele epidemiologice şi biologice indică faptul că ITS clasice pot favoriza transmiterea SIDA, în timp ce HIV şi imunodeficienţa legată de acesta pot mări susceptibilitatea la alte ITS.

Datele la nivel mondial privind nivelul de răspîndire a ITS şi comportamentul legat de riscul prezentat de acestea au arătat că o prioritate deosebită trebuie acordată educării tinerilor şi adolescenţilor.

Aceste categorii au nevoie de mai multe informaţii referitoare la ITS, pentru a corecta percepţiile greşite şi a promova comportamente corecte de protejare. Se impune o educaţie sexuală mai mult ca oricand pentru a se putea proteja împotriva ITS şi a sarcinilor nedorite. (Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva din RM)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment