Aliona Pistruga, Vasile Sofronie
Centrul de Medicină Preventivă raional Edineţ


Scopul principal al promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate este în diminuarea factorilor subiectivi legaţi anume de cunoştinţe igienice a populaţiei, de capacitatea populaţiei de a folosi aceste cunoştinţe pentru păstrarea şi fortificarea sănătăţii. Educaţia pentru un mod sănătos de viaţă reprezintă o temă atrăgătoare pentru medicii de orice specialitate. Sursele de informare pe temă medicală a populaţiei sunt foarte diverse.
Metode informationale in educatie pentru sanatate oferite populatiei din raionul Edinet
O tendinţă de creştere au unele metode care datorită progresului tehnico-ştiinţific au devenit mai accesibile aşa cum ar fi emisiunile radio, dacă în 1996 medicii au comunicat cu populaţia raionului numai cu 57 emisiuni radiofonice, atunci în 2006 avem 16025 de emisiuni. A devenit o tradiţie ca populaţia să afle unele lucruri inportante pentru sănătatea sa activînd pe şantier, cîmp sau efectuînd alte lucrări.

Această metodă este accesibilă pentru diferite vîrste, apartenenţe religioase, politice şi indifirent de statutul social. Lărgind astfel diapazonul cunoştinţelor fiecărui cetăţean în a diminua factorii subiectivi legaţi anume de nivelul de cunoştinţe igienice a populaţiei, de capacitatea populaţiei de a folosi aceste cunoştinţe întru fortificarea şi păstrarea sănătăţii.

Esenţial s-a mărit şi numărul convorbirilor pe care lucrătorul medical le duce cu populaţia, dacă în 2000 au fost duse cu populaţia 2114 convorbiri, atunci în 2006 avem 30649 convorbiri. Tematica lor fiind foarte vastă şi variată. Această metodă deasemenea este foarte utilă, căci anume în timpul conversaţiei pacientul-interlocutorul află de la lucrătorul medical acele lucruri care pe el îl frămîntă.

Din moşi strămoşi se ştie că medicul, asistenta medicală au fost socotiţi ca oameni ce au un grad înalt de cultură şi comportament decent, care erau puşi în pildă pentru generaţia în creştere. Genofondul de mîine al Republicii Moldova depinde de comportamentul populaţiei de astăzi.

Pe parcursul a mai multor ani de către colaboratorii CMP Edineţ au fost editate şi buletine informative “Sănătatea” cu un tiraj vast de la 120 de numere pînă la 90000. Buletinul dat a fost accesibil pentru diferite pături ale societăţii.

S-a mărit accesul populaţiei şi la emisiunile televizate, care s-au majorat foarte mult de la 45 emisiuni în 1996 pînă la 205 în anii următori.

Prin intermediul “Şcolii mamei şi a tatălui” au fost instruite în 2006-3135 de persoane şi acest indice este în permanenţă creştere. Populaţia raionului a devenit mai receptivă la sfaturile obţinute de la medici pentru a preveni o maladie. Fiecare se stăruie cît mai mult să îmbunătăţească condiţiile de trai şi odihnă, să beneficieze de o alimentaţie sănătoasă de care depind foarte multe maladii atît somatice cît şi infecţioase.

Există şi alte metode utile în acest domeniu aşa cum ar fi: concursuri, serate, implementarea lucrului de voluntariat.

Prin intermediul şi în conlucrarea cu ONG teritoriale au fost implimentate şi unele metode care ţin de formarea şi pregătirea voluntarilor din rîndul semenilor săi, care promovează şi aduc la cunoştinţa tuturor mesaje subiect de promovare a unui mod de viaţă sănătos.

Deci totul este important în educaţia pentru sănătate şi subiectul referitor la igiena personală, igiena locului de muncă şi odihnă, alimentaţie corectă şi sănătoasă, activitate fizică, recreatoare şi sportivă destinată să contribuie la o dezvoltare armonioasă şi o mai bună integrare a oamenilor în societate; educaţie sexuală şi probleme de profilaxie ale maladiilor sexual transmisibile, infecţii HIV/SIDA, narcomaniei, alcoolismului şi fumatului; profilaxia maladiilor cu transmitere digestivă, cu o frecvenţă înaltă în ultimii ani, mai ales pericolul hepatitei virale “A”, a cărei incidenţă este în continuă creştere proporţional cu creşterea gradului de insolubritate şi lipsei de apă potabilă calitativă.

Nu este cazul să neglijăm valul publicaţiilor în presă locală, care le vine de ajutor tuturor cu un sfat, cu o informare, cu un suport în lărgirea diapazonului de cunoştinţe şi posibilităţi pentru a avea un mod decent şi sănătos de viaţă.

Din an în an populaţia raionului tinde de a acumula cît mai multe cunoştinţe despre sănătate, aceasta se confirmă şi prin mărirea numărului de adresări la medicul de familie, curiozitatea populaţiei de a cunoaşte cît mai mult despre acea apă potabilă, acel produs alimentar folosit etc.

Educaţia pentru sănătate îl are ca subiect pe om, omul cu modul de viaţă şi imaginaţia lui, cu tradiţiile, viziunea, principiile, deprinderile şi concepţiile lui proprii.

La momentul actual, nici o metodă sau formă de educaţie pentru sănătate nu trebuie exclusă din activitatea medicinii preventive. (Profilaxia maladiilor - garantia sanatatii. Materialele conferintei stiintifice-practice dedicate jubileului de 15 ani de la integrarea Serviciului sanitaro-epidemiologic de stat al municipiului Chisinau. Chisinau 2007.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment