Mentoplastia (genioplastia) reprezintă o intervenție chirurgicală prin care se modifică forma și dimensiunea bărbiei. O astfel de procedură are ca scop obținerea unui profil echilibrat, a unei concordanțe între nas și bărbie. Prin intervenția dată, cu ajutorul chirurgiei estetice, bărbia mărită poate fi micșorată la o dimensiune potrivită, în timp ce o bărbie prea mică (micrognaţie) poate fi, din contra, mărită cu ajutorul unor implanturi.

Mărirea bărbiei se face, de cele mai dese ori, în scopul de a obține un aspect echilibrat al fizionomiei, prin alungirea bărbiei, în comparație cu dimensiunea nasului. Înainte de intervenția propriu-zisă, este necesară o examinare a pacientului, prin măsurători cefalometrice și explorări radiologice, pentru a stabili cu exactitate rezultatul care se dorește în urma operației.
Mentoplastia, interventia chirurgicala prin care se modifica forma barbiei
Tipul procedurii depinde de ce schimbări sunt dorite și de ce consideră oportun chirurgul. Genioplastia obișnuită este efectuată după o anestezie locală, care amorțește aria din jurul bărbiei. În cazul în care e practicată împreună cu alte operații, se face anestezia generală, în cazul dat pacientul va adormi în timpul intervenției.

Una dintre abordările chirurgiei pentru augmentarea bărbiei presupune efectuarea unei incizii în spatele buzei inferioare, de-a lungul gingiei, pentru a obține accesul la mandibulă (osul bărbiei). După acest pas, chirurgul va efectua o secțiune orizontală prin mandibulă, aceasta fiind împinsă înainte și fixată cu ajutorul unor fire de sârmă sau unor șuruburi. Deoarece incizia este efectuată la baza gingiei, la exterior nu va fi vizibilă nici o cicatrice.

Când este necesar un grad mai mic de mărire a bărbiei, specialistul poate utiliza țesut osos sau implante de silicon, teflon sau dacron. Pentru procedura dată incizia poate fi făcută în cavitatea bucală sau la exterior, sub bărbie. Înaintea mentonului este creat un buzunar în care medicul va plasa implantul sau țesutul osos. Incizia este închisă apoi și se aplică un pansament compresiv. Cicatricea după o incizie externă e neglijabilă. Împreună cu aspectul estetic al bărbiei pot fi corectate și defectele de ocluzie cu ajutorul operațiilor reconstructive.

După intervenția chirurgicală va exista un grad de disconfort și durere locală, însă acestea pot fi ușor controlate cu medicație analgezică. Pentru câteva zile alimentația va fi bazată în special pe lichide, apoi se va reveni treptat la dieta zilnică. Pacientul se poate ridica în aceeași zi și își poate relua activitățile și munca după câteva zile. Pansamentul se îndepărtează după o săptămână.

Care sunt riscurile intervenției? În afară de riscurile implicate de orice intervenție chirurgicală, operația de augmentare a bărbiei poate fi urmată de instalarea unor hematoame, a edemului local sau de mișcarea implantului. Alte complicații posibile includ leziuni ale dinților sau pierderea sensibilității la nivelul bărbiei.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment