Gripa aviara se transmite la oameni indirect, prin contactul cu suprafete sau prin inhalarea de praf contaminat, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Echipa OMS a analizat toate cazurile cunoscute de infectare umana cu virusul gripei aviare, circa 350 de persoane, din care 217 au murit. De cele mai multe ori, oamenii s-au infectat prin contact direct cu pasarile bolnave. Au existat si cateva cazuri in care virusul s-a transmis de la om la om, numai intre rude si prin contact fizic foarte apropiat.
Gripa aviara se transmite la om prin simpla atingere
„La un sfert dintre pacientii infectati cu virusul gripei A (H5N1), sursa infectarii nu este clara. Ipoteza contactarii virusului din mediu ramâne posibila“, arata studiul condus de dr. Frederick Hayden de la OMS. Autoritatile au subliniat ca, în cazul în care se consuma carne de pasare bine gatita, oamenii sunt în siguranta.

„Apa de baut si carnea bine gatita nu sunt considerate factori de risc, dar ingerarea de produse contaminate sau înotul în apa contaminata poate fi un factor de risc“, potrivit cercetatorilor OMS.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment