Parotidita epidemică sau oreionul este o boală a parotidelor, glande salivare sau alte glande: pancreasul, testiculul, ovarul. Afecţiunea este produsă de un virus contagios şi se întâlneşte mai frecvent la copii şi tineri, care înainte cu 14-21 zile au venit în contact cu un bolnav de oreion.

Semnele generale ale bolii (dureri de cap, indispoziţie, febră), nu sunt specifice acestei boli şi deseori trec neobservate. Numai când apare umflătura şi durerea uneia sau ambelor glande parotide se poate bănui că este vorba de oreion şi atunci bolnavul va fi dus la medic.
Oreionul (notiune)
Primele îngrijiri. Bolnavul va fi izolat, va sta în repaus, la pat şi va urma un regim alimentar uşor, cu ceaiuri, dulciuri, lactate, vitamine. Alimentaţia să fie mai mult lichidă sau semilichidă pentru ca bolnavul s-o poată mesteca uşor. Se vor pune comprese reci pe parotidele inflamate.

Se va urmări ca bolnavul să nu facă complicaţii. După 8-10 zile de boală circa un sfert din băieţi fac orhită (inflamaţia testiculului), care se va trata prin repaus complet la pat şi comprese locale reci. De asemenea, vor fi supravegheaţi timp de 3 săptămâni şi ceilalţi copii care au venit în contact cu bolnavul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment