În timpul consumului produselor care conţin amidon, zahăr şi proteine, organismul dumneavoastră descompune, iar apoi asimilează substanţele nutritive din ele şi nivelul zahărului din sânge creşte. Această creştere semnalizează pancreasului să producă insulină, hormon care reglează nivelul zahărului în sânge, transferându-l în ţesuturi pentru folosire şi acumulare.

Anumitor persoane o astfel de creştere a nivelului zahărului din sânge le provoacă producerea unei cantităţi foarte mari de insulină, care transferă o cantitate prea mare de zahăr din sânge în ţesuturi, reducând nivelul zahărului în sânge până la o cotă inadmisibilă. Această dereglare se numeşte hipoglicemie.

Dacă nivelul zahărului în sânge oscilează haotic, crescând şi coborând apoi la un nivel prea redus, puteţi începe să suferiţi de accese de greaţă, transpiraţii subite, ameţeli, crampe musculare şi chiar sincope.

Asemenea simptome au denumirea generică de hipoglicemie reactivă şi sunt provocate nu atât de nivelul redus al zahărului în sânge, cât de oscilaţiile lui spontane. Nivelul redus de zahăr în sânge, mai exact cantitatea mică de zahăr menţinută aproximativ la acelaşi nivel, rareori provoacă apariţia bolii. La persoanele al căror organism produce cantităţi excesive de insulină, hipoglicemia reactivă se transformă deseori în diabet zaharat.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment