Un medic internist de valoare trebuie sa trateze ciroza gandindu-se nu numai la ficat, ci si la legatura lui cu rinichii.

Eliminarea lichidului strans in burta ciroticului trebuie eliminat pe cale renala, folosind cu intelepciune acele diuretice care nu-l fac pe bolnav sa piarda odata cu lichidul si multe minerale.
Bolnavul de ciroza trebuie sa-si infranga setea
Edemele
La bolnavii hepatici edemele sunt mai grave decat ascita, adica acumularea lichidului in burta. Edemele sunt acumulari de lichid sub piele, situatie care se intalneste si in bolile cardiace ca si in bolile renale. La bolnavii de rinichi picioarele umflate cu edeme sunt albe, reci si cand apesi cu degetul intri cu el in picior ca intr-o coca. La bolnavii hepatici edemele apar foarte tarziu.

La bolnavul de ciroza ficatul are fibroza si se constituie un baraj ce impiedica sangele sa circule prin ficatul bolnav. Asa ca sangele se reorienteaza spre sistemul circulator care il transfera in cavitatea abdominala.

Acumularea de lichid
Mecanismele prin care lichidul si sarea se retin sunt mecanisme renale. Bolnavul de ciroza bea 2-3 litri de lichid, dar el nu se elimina prin rinichi. Ficatul bolnav transmite informatii gresite, cum ca nu primeste destul sange din pricina barajului de fibroza, iar rinichiul ii sare in ajutor si imputineaza urina.

Astfel ca hepaticul se transforma si in bolnav renal. Bolnavul de ciroza trebuie sa se lupte cu setea, sa-si umezeasca doar buzele. Ascita incepe cand bolnavul bea mai mult decat elimina lichid. De obicei, apar mai intai varicele pe esofag si abia apoi lichidul in abdomen.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment