Fiecare a cincea persoana de varsta a treia sufera, practic, de trei si mai multe afectiuni cronice, potrivit datelor Biroului National de Statistica. Printre bolile care cel mai des afecteaza batranii sunt maladiile cronice ale sistemului cardio-vascular, artroza/osteohondroza, bronsita cronica, colecistita cu litiaza biliara.

In anul 2005, au fost inregistrati peste 13,3 mii noi invalizi, din care 1,2 mii sau 9,4% - in varsta de 57 ani si peste. Cota preponderenta a persoanelor in etate, in numarul total al invalizilor, revine celor cu boli ale ochiului (24,5%), tumorilor maligne (15,8%), diabetul zaharat (12,5%), afectiunile aparatului circulator (11,5%), boli ale sistemului osteo-articular (6,8%), boli ale sistemului nervos (5,6%) etc. Totodata, 91% dintre acestia sunt barbati.
Fiecare al cincilea batran sufera de trei si mai multe boli cronice
Practic, fiecare al treilea a devenit invalid din cauza tumorilor maligne, fiecare al patrulea - in urma bolilor aparatului circulator, iar fiecare al saselea - din cauza bolilor ochiului.

Medicii cei mai solicitati de batrani sunt terapeutii – 16% si cardiologii - 19,2%, urmati de chirurgi – 10,9% si neurologi - 9,6%. Oftalmologii sunt solicitati mai des de catre persoanele din mediul urban, discrepantele fiind de 12,8 p. p. intre oras si sat. Din totalul numarului de varstnici, fiecare a cincea persoana a vizitat medicul stomatolog in ultimele 12 luni.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment