Care sînt simptomele tuberculozei?
Tuberculoza pulmonară primară apare frecvent fară simptome şi, eventual, se manifestă ca şi o stare gripală.

În cazuri cu evoluţie gravă, se manifestă prin:
- febră,
- transpiraţii nocturne,
- tuse şi expectoraţie,
- apă la plămîni (revărsat pleural),
- o erupţie pe piele (eritem nodos).
Tuberculoza - simptome, manifestari si prevenire
Dupa vindecare şi, eventual, reinfecţie, tuberculoza pulmonară postprimară se manifestă prin:
- tuse, iniţial intermitentă, uşor de atribuit unei viroze sau fumatului. Expectoraţia este iniţial în cantitate redusă, mucoasa, de culoare galben sau verzuie, mai ales matinală. Ulterior tusea devine persistentă, iar expectoraţia mai abundentă. Uneori poate sa apară sputa sangvinolentă sau chiar hemoptizia, care caracterizează tuberculoza pulmonară dupa o mai lunga evoluţie;
-lipsa poftei de mîncare (anorexie) cu scăderea greutăţii;
- transpiraţii, predominant nocturne;
- stare permanentă de oboseală cu diminuarea capacităţii de muncă;
- febră, mai frecvent subfebrilităţi;
- dureri toracice;
- dispneea apare în cazul unui pneumotorace sau a unei pleurezii, iar în stadii mai avansate este dependenţa de extinderea leziunilor.

La copilul mic boala poate îmbraca forme grave. Adenopatia hilară în prezenţa tusei persistente poate sugera diagnosticul. Fară tratament boala evoluează spre infecţie miliară, meningită sau meningo-encefalită.

Boala este mult mai severă la pacienţii imunodeprimaţi.

Ce este de făcut?
În prezenţa oricăror simptome de mai sus, trebuie de prezentat la medicul specialist. Diagnosticul de tuberculoză se pune de către medic, numai după realizarea anumitor analize specifice. Cu cît boala este depistată mai din timp, cu atît ea este mai uşor de tratat, iar vindecarea este mai rapidă.

Care este tratamentul în tuberculoză ?
Tuberculoza nu se vindecă singură. Deşi e o boală gravă, tuberculoza este uşor de vindecat dacă este tratată corect şi la timp, dacă bolnavul urmează întocmai tratamentul indicat de către medic. Prescrierea medicamentelor se face numai de către medicul specialist.

Tratamentul durează 6 luni, în unele cazuri fiind necesară prelungirea lui pîna la 1 an şi chiar mai mult. Întreruperea tratamentului înainte de 6 luni este o mare greşeală, deoarece bolnavul nu se vindecă, boala va reveni sau se va croniciza, fiind mult mai greu de tratat. Chiar dacă pacientul începe să se simtă mai bine după cîteva săptămîni de tratament, acesta trebuie continuat pîna la incheierea celor 6 luni. Tratamentul se administrează sub stricta supraveghere medicală. Medicamentele sînt gratuite, deci accesibile tuturor bolnavilor.

Alimentaţia bolnavului trebuie să fie, în primul rînd, variată şi să cuprindă toate felurile de alimente. Ea trebuie să conţină atît produse bogate în albumine (carne, peşte, brînza, ou), cît şi făinoase, dulciuri, grăsimi şi verdeţuri.

Există tratamente diferite recomandate persoanelor cu HIV si TBC. Dacă tratametul este oprit prea repede, sau dozele nu sunt luate corespunzator, s-ar putea ca perioada de tratament să fie mai lungă sau s-ar putea să fie necesar ca tratamentul să fie reluat de la început. Acest lucru poate duce la agravarea simptomelor sau la infecţii rezistente la antibiotic, care sînt mult mai dificil de tratat. Vindecarea de tuberculoză necesită administrarea pînă la capăt a tratamentului cu antibiotice. Acest lucru ar putea presupune vizitarea zilnică a unui specialist sub observaţia căruia să fie administrate antibioticele, numit tratament sub observaţie.

Administrarea corectă a medicamentelor este foarte importantă la persoanele cu un sistem imun slăbit. Acestea ar putea avea risc de recidivă, deoarece infecţia iniţială nu a fost niciodată vindecată. Recidivele apar adesea în timp de 6-12 luni de la terminarea tratamentului. Tratamentul pentru recidive se bazează pe severitatea bolii, şi tine cont de medicamentele administrate în timpul primului tratament.

Tratament ambulator (la domiciliu)
Tratamentul la domiciliu se axează pe administrarea corectă a medicamentelor, pentru a impiedica dezvoltarea rezistenţei bacteriei. Trebuie menţinut contactul cu lucrătorii medicali şi de asemenea, trebuie raportat orice efect secundar, mai ales problemele de vedere. Dacă pacientul intenţionează să-şi schimbe locul de reşedinţă în timpul tratamentului, este recomandat de a anunţa despre acest lucru lucrătorii medicali, pentru a se face aranjamentele continuării administrării medicamentelor.

Tratamentul la domiciliu include:
- un regim sănătos care să asigure corpului substanţele necesare organismului de a riposta impotriva bolii.
- acoperirea gurii în momentul tusei sau a strănutului, deoarece boala se poate răspîndi cu uşurinţă altora.

Ce este de facut dacă am fost expuşi tubeculozei?
Dacă cineva trăieşte cu o persoană care are tuberculoză activă sau este cunoscut că a fost în apropiere de cineva cu TBC, trebuie consultat un specialist pentru a fi testat. Un rezultat pozitiv al testelor arată că este necesară urmarea unui tratament.

Ce trebuie de făcut pentru a preveni îmbolnăvirea ?
Pentru că sursa de infecţie o constituie oamenii bolnavi şi animalele bolnave de tuberculoză, un prim şi important mijloc de prevenţie este tratamentul bolnavilor, pentru a face să scadă astfel posibilitatea contactării bolii de către persoanele sănătoase de la contacţii tuberculoşi (sputa bolnavilor de tuberculoză conţine un număr enorm de bacili).

Alte măsuri sînt:
- vaccinarea BCG (vaccin antituberculos), la nou-născuţi fară testare la tuberculină şi la copii în clasa a VIII-a şi la 18 ani, după testare la tuberculină;
- chimioprofilaxia este indicată la: copiii contacţi (0-5 ani) ai bolnavilor eliminatori de BK cu reacţie la tuberculină de peste 10mm; la cei între 6-20 ani cu reacţie la tuberculină peste 20mm şi fară cicatrice vaccinală; la cei cu cicatrice vaccinală, dar cu reacţie flictenulară, necrotică, de peste 10mm la 0-5 ani şi peste 20mm la 6-20 ani; la cei cu conversie de la negativ la pozitiv a reacţiei la tuberculină; la pacienţi cu infecţie HIV/SIDA cu reacţie de peste 10mm; la pacienţii cu insuficienţă renală cronică, gastrectomizaţi, cu tratament imunosupresor, la contacţi;
- crearea condiţiilor optimale de trai, de muncă şi instruire;
- promovarea alimentaţiei echilibrate;
- promovarea mişcării;
- respectarea regimului de muncă şi odihnă suficientă;
- evitarea fumatului şi a consumului exagerat de alcool;
- evitarea stresului.

Tuberculoza este o boală vindecabilă dacă tratamentul este făcut corect.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment