Desi pare ciudat, printre agentii patogeni, virusurile sunt singurele care au capacitatea de a infecta chiar toate tipurile de organisme.

Exista virusurile plantelor si ale insectelor, virusurile oamenilor sau ale animalelor, chiar si virusurile ce infecteaza numai amoeba si bacteriile. In prezent, un grup de oameni de stiinta de la Centrul National de Cercetari Stiintifice din Franta, au descoperit ca virusurile pot fi infectate, la randul lor, cu alte virusuri.

Intr-o articol publicat luna trecuta in Nature, grupul de cercetatori a descris modul in care au identificat un urias mimivirus intr-un turn de racire in Franta. Mimivirusurile sunt cele mai mari virusuri descoperite  pana acum - iar dimensiunea lor este atat de mare incat sunt vizibile cu un microscop optic normal (in conditiile in care in mod normal, pentru a vizualiza virusurile, este nevoie de microscoape cu o rezolutie mult mai mare). Noul virus, mai mare chiar decat un mimivirus standard, a fost denumit corespunzator: "Mamavirus", potrivit Live Science.
Si virusurile se pot imbolnavi
In acelasi turn de racire, grupul francez a descoperit si un al doilea virus, mult mai mic, care este insa capabil sa infecteze gigantul mamavirus. Acest al doilea element descoperit a fost botezat "Sputnik".

Sputnik se remarca ca fiind primul virus descoperit care este de fapt parazitul altui virus. Cercetatorii au generat codul genetic al lui Sputnik si au descoperit ca un numar mare din secventele sale genetice sunt similare cu cele recoltate intr-o multime de probe de materialele genetice prelevate din oceanele de pe tot globul. Acest lucru sugereaza faptul ca exista o intreaga clasa de virusurui care ar putea exista infecta alte virusuri.

Virusurile nu sunt considerate, in general, organisme vii, din cauza lipsei structurii celulare si capacitatii lor de a metaboliza alimente - trasaturi comune pentru toate formele de viata cunoscute.

Cu toate acestea, capacitatea unui virus de a infecta un altul aduce in discutie faptul ca virusurile pot fi considerate forme de viata, ipoteza deja luata in calcul de unii cercetatori.

"Pentru mine descoperirea aceasta nu schimba nimic", spune Bernard Lascola, initiatorul ideii. "Mereu am considerat virusii ca fiind <<creaturi>> vii ".

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment