Condiţiile climaterice la început de toamnă sînt mai mult decât favorabile creşterii ciupercilor. Aceasta nu poate să nu–i bucure pe cei ce se ocupă de culegerea ciupercilor şi folosirea lor în alimentaţie. Însă, trebuie să  reţinem că  ciupercile sunt deseori cauza unor otrăviri foarte grave, uneori letale.

Ca regulă, intoxicaţiile parvin în urma consumului ciupercilor culese de membrii familiei, de vecini sau cumpărate din locuri neautorizate şi pregătite în condiţii de casă.

Este foarte important de reţinut, că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, şi rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului - pot salva viaţa bolnavului. Cu cît simptomele apar mai rapid, cu atît intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greată, vomă, diareea, transpiraţia excesivă.
Otravirile cu ciuperci iau amploare
După 6 ore – bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. Dupa 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce poate duce la sfîrşit letal. Există şi unele ciuperci care devin toxice, cînd sînt consumate în combinaţie cu alcool.

De asemenea, ATENŢIONĂM populaţia asupra răspîndirii intoxicaţiilor cu ciuperci la copii, datorită particularităţilor de vîrstă, alimentaţie, igienă personală - ei prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire.

Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci şi în primul rînd a formelor grave şi deces, este important de respectat următoarele reguli:

  • Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu face să le consumaţi şi să le degustaţi, mai ales în formă crudă.
  • Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate.
  • Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile.
  • Nu implicaţi în procesul de colectare copiii.
  • Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor.
  • Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare.
  • Fierbeţi ciupercile în 2-3 ape, cîte 10-15 minute, scurgînd apa şi aruncînd-o înainte de prepararea ciupercilor.
  • Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce  toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
  • La primele simptoame de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.
Este necesar să se reţină şi faptul, că ciupercile nu sînt un produs indispensabil în alimentaţie. Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul otrăvirilor cu ciuperci. (Centrul National Stiintifico Practic de Medicina Preventiva din RM)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment