Luna de promovare a cunoştinţelor medico-igienice în profilaxia şi combaterea infecţiei HIV/SIDA, infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS), a alcoolismului şi narcomaniei se desfăşoară, în perioada 1-31 noiembrie, în republică. Potrivit unui comunicat al Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (CNŞPMP), în toate raioanele se vor organiza seminare de instruire pentru specialişti din diferite domenii, în şcoli şi licee vor fi organizate lecţii, concursuri şi serate tematice. Specialişti principali ai Ministerului Sănătăţii şi directori ai instituţiilor medico-sanitare de profil vor fi intervievaţi la diferite emisiuni radio, TV şi în presa scrisă.

Solicitat de agenţie, Ştefan Gheorghiţă, directorul Centrului Naţional de Profilaxie HIV/SIDA a menţionat că numărul persoanelor infectate cu HIV este în continuă creştere, actualmente în evidenţa instituţiei respective fiind peste 4500 de persoane care trăiesc cu HIV. Dacă acum cîţiva ani o bună parte a cazurilor de infectare cu HIV se înregistrau în special în rîndurile utilizatorilor de droguri injectabile, actualmente peste 70 la sută din cazurile noi de infectare cu HIV au loc pe cale heterosexuală. Gheorghiţă a menţionat că există doar trei căi de transmitere a virusului HIV - în cazul relaţiilor sexuale neprotejate, prin contact sînge-sînge şi de la mamă la făt.  
Actiuni de promovare a cunostintelor privind profilaxia HIV/SIDA, ITS, a alcoolismului si narcomaniei
Deşi numărul cazurilor de infectare cu boli sexual-transmisibile este în scădere, cum ar fi sifilisul sau gonoreea, incidenţa prin aceste maladii se menţine la un nivel înalt, zeci de cazuri de molipsire fiind înregistrate şi la copii cu vîrsta de pînă la 17 ani, se arată în comunicatul CNŞPMP. Principalii factori care contribuie la menţinerea unei incidenţe crescute prin ITS sînt comportamentul sexual inadecvat, adresarea tardivă la medic, autotratamentul incorect, nivelul scăzut de responsabilitate faţă de propria sănătate.

Potrivit lui Mihai Oprea, medic-şef-adjunct al Dispensarului Republican de Narcologie, numărul consumatorilor de droguri creşte anual cu 42%. Principalele cauze care îi determină pe tineri să utilizeze droguri sînt presiunea grupului de persoane cu care comunică, lipsa de maturitate şi responsabilitate, problemele personale sau de familie, lipsa unor ocupaţii interesante. Sursa citată a menţionat că în republică se realizează Planul Naţional de Acţiuni de combatere a Narcomaniei şi Narcobusiness-ului pentru anii 2007-2009. Specialişti ai ministerelor de resort raportează trimestrial despre acţiunile întreprinse în cadrul şedinţelor unei comisii guvernamentale, a precizat Mihai Oprea.

Conform statisticilor Centrului Naţional de Management în Sănătate, incidenţa totală prin alcoolism a constituit în anul 2007 circa 112 cazuri la 100 mii locuitori, inclusiv incidenţa prin psihoze alcoolice - 23 cazuri la 100 mii locuitori. Specialişti ai CNŞPMP susţin că alcoolismul este o maladie multifazică, pentru că afectează individul în plan familial, material, intelectual, social, profesional, emoţional şi al sănătăţii. O persoană bolnavă de alcoolism nu-şi poate redobîndi capacitatea de autocontrol nici prin tratament, se arată în comunicatul CNŞPMP.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment