În această perioadă a anului, peste tot în jurul nostru, la birou, acasă sau pe stradă ne întâlnim cu cei care au gripă. Este bine să ştim, ce este adevărat şi ce nu este, în legătură cu această afecţiune pentru a putea să ne protejăm cât mai bine.

Se spune că nu este nici o diferenţă între gripă şi răceală. Nimic nu este nimic mai fals. Gripa este o afecţiune gravă care poate pune viaţa în pericol. Ea este responsabilă de decesul a 36 de mii de oameni anual şi de spitalizarea a altor 226 de mii, numai în SUA.

Toate neplăcerile provocare de ea pot fi prevenite prin vaccinare. Mulţi oameni spun că poţi lua virusul gripal prin vaccinare. Această idee este un alt lucru fals. Vaccinul injectabil nu conţine virus gripal activ şi, de aceea, este imposibil ca un om să se îmbolnăvească.
Alergiile la ou – contraindicatie pentru vaccinul antigripal
Este adevărat că pot apărea efecte secundare ca durerile de gât, dureri de cap, febră uşoară sau apariţia unei mici inflamaţii în locul unde s-a făcut vaccinul. Însă, vaccinarea este cel mai sigur mod de a scăpa de neplăcerile gripei.

Se mai spune că nu trebuie să ne vaccinăm în fiecare an, pentru că imunitatea dată de un vaccin durează mai mulţi ani. Virusul gripal evoluează şi se schimbă de la un an la altul, şi de aceea în fiecare an, apare un vaccin diferit faţă de cel din anul precedent.

De asemenea, imunitatea dată de o vaccinare dispare după câteva luni. Există concepţia că doar bătrânii sunt predispuşi la apariţia complicaţiilor provocate de gripă. În realitate, complicaţiile apar în cadrul oricărei categorii de vărstă.

În plus, se crede că dacă eşti bolnav nu trebuie să te vaccinezi. O răceală uşoară, cu sau fără stări febrile, nu trebuie să ne împiedice să facem vaccinul, în special în cazul copiilor. Trebuie reţinut că cei cu boli cronice, ca astmul, diabetul şi cei cu boli cardiace sunt mai predispuşi în faţa virusului gripal.

Aceşti oameni trebuie să fie primii care se vaccinează în fiecare an, mai ales că sistemul lor imunitar este scăzut. Singurii care nu ar trebui să se vaccineze sunt cei, care au făcut, în anii precedenţi, reacţii alergice la vaccin şi cei care au alergie la ouă. Mai mult, nici un om nu trebuie să creadă ca dacă a venit iarna şi nu a apucat să se vaccineze trebuie să aştepte până la anul. Niciodată nu este prea târziu pentru imunizare.

Deşi perioada cea mai propice pentru vaccinare este aceea de dinaintea începerii sezonului gripal, este bine ca injecţia să fie făcută oricând este posibil.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment