Aftele sânt mici leziuni (răni) superficiale, care apar în special pe mucoasa bucală, mai rar, ele apar la ochi, pe mucoasa conjunctivă sau pe mucoasa vaginală.

Aceste eroziuni rotunde, cu mijlocul gălbui şi marginile roşii, se localizează pe gingii, pe interiorul obrajilor sau pe marginile limbii. Variind de la dimensiunea unui vârf de ac până la cea a unei boabe de piper, aftele pot fi în număr mare, realizând ceea ce se cheamă stomatită aftoasă. Cel mai frecvent însă apar doar câte una. Sânt produse de virusuri sau de o stare alergică (în special la antibiotice) şi favorizate de o stare de igienă nesatisfăcătoare.
Aftele, primul ajutor
Evoluţia lor capricioasă rămâne încă inexplicabilă. Pot apărea mai frecvent în anumite momente ale vieţii: în adolescenţă, în timpul infecţiilor virale, în timpul ciclului la unele femei, în perioade de surmenaj. Principalul lor inconvenient este că sânt foarte dureroase şi incomodează alimentaţia, dar ele se vindecă spontan în 10-12 zile. Se pot agrava prin infecţia suplimentară cu microbi sau ciuperci.

Primul ajutor:
- Se fac spălaturi bucale cu apă oxigenată (o lingură la un pahar de apă), acid boric 3/., soluţie de aspirină, infuzie de muşeţel, de 3-4 ori pe zi, după care aftele se tamponează cu o soluţie contra aftelor cumpărată la farmacie.
- Se evită alimentele dure la mestecat sau iritante (acide).
- Pentru combaterea durerilor se pot lua antinevralgice sau anestezice locale.
- In cazul recidivelor frecvente, trebuie consultat medicul. In anumite situaţii, acesta procedează la cauterizarea lor cu substanţe chimice.
- Recidivele numeroase indică probabilitatea lipsei de vitamina B şi de oligoelemente (cupru, aur, argint).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment