Cercetările arată că tratamentele pe cont propriu pot duce, în timp, la mărirea rezistenței bacteriilor la medicație. Majoritatea maladiilor sezonului rece sunt virale. Din această cauză, ele nu se tratează cu antibiotice.

Simptomele răcelii și gripei, precum durere în gât, nas înfundat sau tuse, se tratează cu aspirină, paracetamol sau sirop antitusiv, însă nu cu antibiotice. Antibioticele reprezintă niște mijloace create să lupte împotriva microbilor, dar nu a virusurilor. Majoritatea maladiilor specifice sezonului rece sunt virale, dar nu microbiene pentru a necesita administrarea de antibiotice.
Antibioticele nu se folosesc in exces
Utilizarea incorectă a antibioticelor s-a transformat într-o problemă ce amenință sănătatea publică. Administrarea acestora în mod greșit, cum ar fi în tratamentul unei simple răceli, a dus la apariția bacteriilor rezistente la tratamentele medicamentoase actuale. În așa mod, în cazul în care chiar avem nevoie de un tratament pe bază de antibiotice, acesta nu va mai avea efect asupra organismului.

Administrate în exces, antibioticele micșorează rezistența organismului față de atacurile externe, ceea ce duce la nevoia administrării unor medicamente mult mai puternice. Acestea au însă și o toxicitate mai mare. Printre maladiile care necesită antibiotice mai puternice, ca urmare a creșterii rezistenței organismului la tratamentul obișnuit, se numără pneumonia, infecțiile urechii, cele ale sinusurilor, meningita, infecțiile pielii și tuberculoza.

Antibioticele nu se recomandă în tratamentul infecțiilor cauzate de virusuri precum răceala sau gripa ușoară, ci doar atunci când astfel de afecțiuni se complică cu infecții bacteriene. În plus, antibioticele nu opresc răspândirea răcelii de la o persoană la alta. Înainte de a se prescrie antibiotice, este nevoie de 2 - 3 zile de tratament simptomatic, după care pacientul este chemat la control. Dacă simptomele nu se îmbunătățesc, se fac o serie de analize, pentru ca, în final, să se hotărască necesitatea antibioticelor.

Sfaturi utile pentru un tratament sigur
- utilizați medicamentele exact așa cum vă sunt prescrise de medic;
- rezultatele nu apar din primele zile;
- nu păstrați medicamentele rămase de la ultimul tratament;

Nu utilizați niciodată rețeta altei persoane. Chiar dacă simptomele par aceleași, reacția la medicație diferă de la o persoană la alta. Poate fi vorba și de o altă boală.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment