Malaria este o maladie parazitară din grupul infecţiilor sanguine care prezintă pericol pentru viaţă şi este provocată de un parazit ce face parte din specia protozoarelor, numit şi plasmodiul malaric.

Actualmente, malaria reprezintă un pericol pentru 40% din populaţia terrei. Anual 300 - 500 mln. de oameni sunt contaminaţi de această boală, dintre care circa 2 mln. decedează. În fiecare 30 de secunde pe continentul african din cauza malariei decedează un copil.
Malaria - o maladie parazitară
Cea mai afectată zonă continuă să fie considerată Africa – la sud de Sahara, urmată de Asia de Sud-Est, America Latină, Orientul Apropiat. Ţările europene sunt zone libere de malarie, înregistrînd doar cazuri sporadice de import. Dintre cele aproximativ 10 mii de cazuri de malarie cu care se confruntă anual Europa, 75 la sută dintre ele se înregistrează în Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia, ca urmare a circulaţiei libere a cetăţenilor şi turiştilor.


Boala este transmisă la om prin înţepătura ţînţarului de genul Anopheles infectat. Simptomele apar după 2-3 săptămîni de la infectare. Clinic se manifestă prin febră, dureri de cap, tulburări digestive, dureri musculare. Mai apoi evoluează în cicluri cu alternanţă de febră, însoţită de frisoane şi transpiraţii reci. Deoarece agentul malariei afectează globulele roşii ca consecinţă se dezvoltă anemia.

Deosebit de grav evoluează malaria tropicală, care este responsabilă în 98% de decese malarice.  

De menţionat că, cele mai vulnerabile sunt persoanele care nu au imunitate la malarie (europenii) şi călătoresc în regiunile cu indicele înalt de persistenţă a invaziei.

Profilaxia malariei constă în depistarea şi tratarea precoce a bolnavilor şi purtătorilor de paraziţi, supravegherea şi examinarea periodică a convalescenţilor după boală şi a cetăţenilor întorşi din alte ţări, unde se înregistrează această maladie. Ultimii stau la evidenta dispensară la medicul de familie din teritoriu pe parcursul a doi ani.

În caz de febră aceste persoane trebuie să se adreseze medicului de familie pentru a exclude malaria, iar persoanele care migrează în zone endemice trebuie să consulte medicul infecţionist referitor la modul de utilizare a chimioprofilaxiei individuale. Administrarea regulată a preparatelor antimalarice asigură o evoluţie mai uşoară a malariei, evitînd complicaţiile.

În combaterea malariei o importanţă majoră o are lupta cu ţînţarii, care constă  în prelucrarea bazinelor acvatice cu insecticide, care servesc ca loc de înmulţire a ţînţarilor, lichidarea locurilor mlăştinoase. Foarte eficientă este folosirea insecticidelor: pulverizarea remediilor cu efect static de durată în interiorul încăperii sau folosirea plaselor-antimoschit, prelucrate anterior cu insecticid cu efect de durată, acestea fiind metode puţin costisitoare şi eficiente.

O altă metodă sigură şi eficientă rămîne a fi informarea persoanelor care pleacă în zonele endemice,  despre semnele clinice, transmiterea şi măsurile de prevenire a malariei şi modul de utilizare a chimioprofilaxiei individuale. (Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii din RM)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment