Batatura este îngrosarea pielii, raspunsul de protectie al corpului la actiuni de frecare sau strîngere. Acestea se formeaza de obicei la talpa, dar pot aparea si la degete sau în alte parti ale corpului, existînd si bataturi ce apar între degete.

Cauzele aparitiei: presiunea si strîngerea, elemente ce poarta vina aparitiei bataturilor, pot veni, fie de la o anormalitate fiziologica a piciorului, fie de la încaltamintea care nu se potriveste perfect piciorului. De exemplu, bataturile apar pe monturile ce preseaza încaltamintea din interior. Tocurile înalte împing oasele din scobitura gleznei înainte, adaugînd astfel presiune asupra piciorului.
Bataturile: cum sa le prevenim
Cum sa prevenim bataturile: pot fi prevenite evitînd tocurile înalte si pantofii care ne ranesc degetele.

Tratamentul: primul pas în tratarea bataturilor este acela de a înlatura cauzele producerii acestora. Nu purtati pantofi care sînt prea strîmti sau îngusti, gînditi-va sa va cumpa rati chiar o alta marime. Un tampon, aplicat cu o deschiza tura deasupra bataturii, poate reduce frecarea. Branturile introduse în pantofi sau pantofii cu talpa moale ajuta, de asemenea. Trebuie sa evitam însa remediile prin care pielea se arde.

Cu cît este mai mare batatura, cu atît este mai mare durerea pe care o produce. Pentru a-i reduce din proportii, ea trebuie înmuiata bine în apa calduta si apoi frecata cu o piatra ponce.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment