Se stie ca "sezonul depresiilor" incepe la sfarsitul lunii septembrie si dureaza pana la mijlocul primaverii.

Statisticile spun ca circa 18-20% dintre persoane sufera de depresie si ca 80% dintre acestea sunt reprezentate de femei. Tratamentele care exista astazi au eficienta, cercetarile medicale care vizeaza depresia sunt promitatoare, dar medicii sustin ca metoda cea mai eficace, de inlaturare a acestei boli, este expunerea cat mai indelungata la lumina, preferabil la cea solara.

Care sunt semnele depresiei?
  • Oboseala fizica marcanta.
  • Stare psihica proasta, tristete, melancolie, prezente zi de zi, 24 din 24 de ore.
  • Diminuarea interesului pentru orice fel de activitate (legata de familie si gospodarie, de profesie, de hobby-uri, de viata sexuala etc.).
  • Pierderea poftei de mancare sau, dimpotriva, apetit exagerat, asemanator bulimiei.
  • Insomnie sau tendinta de a dormi cat mai mult, ca un fel de refugiu din realitate in somn.
  • Lentoare in miscari sau, la extrema cealalta, agitatie psihomotorie.
  • Aparitia unui puternic sentiment de neincredere in fortele proprii, de lipsa de valoare personala si de autoculpabilizare.
  • Diminuarea capacitatii de gandire, de concentrare si de memorare.
  • Prezenta obsesiei mortii, chiar tentative de autodistrugere sau de sinucidere.Depresia, semne si cauze
De ce sunt mai expuse femeile?
Cercetatorii tind sa explice incidenta mare a depresiei in randul femeilor prin faptul ca acestea se confrunta de-a lungul vietii cu mult mai multe situatii de dezechilibru hormonal (alta posibila cauza a depresiei).

Astfel:
Mini-episoadele depresive care se asociaza cu sindromul premenstrual ar avea drept cauza existenta unui exces de estrogeni si un deficit de progesteron.

Depresia de dupa nastere, care se manifesta prin epuizare fizica, crize de plans si neincrederea in capacitatea de a fi o mama buna, este explicata printr-o scadere brusca a nivelului estrogenilor si progesteronului.

Depresia de menopauza, exprimata prin iritabilitate, insomnie, crize de plans etc., se explica, in parte, prin diminuarea ratei estrogenilor.

Alte ipoteze privind cauzele depresiei
1. Depresia este consecinta unor conexiuni deficitare intre neuroni.

2. Unele depresii sunt ereditare. Descendentii unor maniaco-depresivi dezvolta la randul lor aceasta forma.

3. Depresia este in legatura cu temperatura corpului; in mod normal, temperatura scade in timpul noptii cu 1-2 grade C si creste peste zi. In cazul depresivilor, aceste variatii nu exista, fapt care perturba ritmurile normale ale somnului. Ca urmare, depresivii nu se odihnesc bine noaptea, iar ziua sunt somnolenti si lipsiti de energie. Un dus cald sau practicarea unor exercitii fizice dimineata ajuta organismului sa-si creasca temperatura, ceea ce duce la un tonus psihic mai bun.
  • Din 1991 pana in prezent s-a inregistrat o crestere cu 42 42% a medicamentelor antidepresive comercializate in farmacii.
  • Se estimeaza ca aproximativ 50% dintre persoanele depresive nu urmeaza un tratament medical corect, recomandat de un specialist.
  • 60% dintre cazurile de sinucidere sunt puse pe seama depresiei.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment