Gripa cu virusul nou A(H1N1), spre deosibire de cea sezonieră, se manifestă clinic preponderent la persoane tinere, anterior sănătoase. Manifestările clinice sunt asemănătoare cu cele din gripa sezonieră. Pacienţii prezintă semne clinice caracteristice sindromului respirator acut, ce include cel puţin două din următoarele: febră, tuse, dureri în faringe, mialgii generalizate, cefalee, frisoane, posibil diaree şi vomă.

Durata bolii în majoritatea cazurilor este de 4-6 zile. Este posibilă dezvoltarea pneumoniilor, care pot  evolua cu sfârşit letal.

Definiţiile de caz (conform OMS) de gripă cu virus gripal nou A(H1N1)
Definițiile de caz sunt stabilite de comun de către medicul infecţionist şi medicul epidemiolog din teritoriul administrativ.
Particularitatile tabloului clinic al bolnavilor cu gripa provocata de virusul nou A (H1N1)
Descrierea cazului clinic
Infecţie respiratorie acută febrilă (febră >38oC) cu spectrul manifestărilor de la cele similare gripei sezoniere până la pneumonie.

1. Caz suspect de gripă cu virus gripal nou A(H1N1)
O persoană cu infecţie acută respiratorie compatibilă cu descrierea cazului clinic
şi
una sau mai multe din situaţiile de expunere care au avut loc cu 7 zile înaintea apariţiei simptomelor:
1.Călătorie în ţările, unde au fost înregistrate unul sau mai multe cazuri de gripă cu virus gripal nou A(H1N1);
2.Rezidenţi ai unei comunităţi unde au fost înregistrate unul sau mai multe cazuri de gripă cu virusul gripal nou A(H1N1).                 

2. Caz probabil de gripă cu virus gripal nou A(H1N1)
    O persoană, la care a fost confirmat virusul gripal tip A, dar nu a fost posibil de determinat subtipul cu reagenți pentru gripa sezonieră,
SAU
O persoană cu manifestări clinice caracteristice gripei sau care a decedat din cauza unei afecţiuni respiratorii acute inexplicabile, considerată epidemiologic legată cu un caz probabil sau confirmat de  gripă cu virusul gripal nou A(H1N1).

3. Caz confirmat de gripă cu virus gripal nou A(H1N1)
O persoană, la care infecţia cu virusul gripal A (H1N1) a fost confirmată prin unul sau mai multe metode de laborator, precum:
- Real-time RT-PCR,
- Culturi virale,
- Anticorpi neutralizanţi specifici A(H1N1) cu creştere de titru de cel puţin 4 ori. (Din Anexa nr.1 La Ordinul MS RM  nr. 119 din 30.04.2009)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment