Corpul unui adult de 70 kg contine patru-cinci grame de fier, element esential pentru fabricarea globulelor rosii. Lipsa acestuia din organism poate duce la o patologie precum anemia.

Anemia feripriva este stadiul cel mai avansat al deficitului de fier in organism. Diminuarea cantitatii de fier din organism poate fi cauzata de un aport scazut, absorbtiei defectuoase, consumului crescut sau pierderilor de sange repetate sau continue.
Anemia feripriva, o boala care afecteaza femeile
Aspectele clinice ale anemiei sunt: simptomele esentiale - paloarea pielii si a mucoaselor, oboseala, ametelile usoare, palpitatiile, dispneea si o accelerare mai accentuata a pulsului la efort, dureri de corp si posibile parestezii sau furnicaturi la degete si talpi. Lipsa de oxigenare a organismului sta la baza aparitiei acestor simptome. Semnele sunt in general discrete pe parcursul evolutiei bolii, dar pot surveni de o maniera brusca, atunci cand este vorba de o anemie acuta.

Prevenirea si tratamentul anemiei feriprive: o alimentatie bogata in fier si, daca aceasta nu este suficienta, se administreaza preparate care contin fier. La tratarea anemiei, accentul trebuie pus pe alimente bogate in fier: carnea, pestele, ouale, legumele uscate si verzi.

De subliniat este faptul ca nu trebuie practicata auto-medicatia, pentru ca o proasta dozare a fierului si administrarea lui in exces pot produce intoxicatii ale celulelor si arterelor (hemocromotoza secundara).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment