Evoluţia situaţiei epidemiologice în republică s-a agravat, la 27 iulie cureni, înregistrîndu-se un caz suspect cu infecţie gripală A(H1N1) la pacienta C, în vîrstă de 24 ani, din mun.Chişinău.

În rezultatele analizelor efectuate în laboratorul naţional (Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă), prin metoda molecular biologică, cu teste PCR furnizate de către CDC, Atlanta, SUA, la pacientă a fost detectat virusul gripal nou A(H1N1).
Masuri de control in prevenirea gripei A(H1N1)
Din anamneza epidemiologică, pacienta C, s-a îmbolnăvit la dala de 25.07.09, a călătorit în perioada 11 - 25 iulie curent în mai multe ţâri din Europa (Spania, Franţa. Italia, Austria). S-a înlors în ţară la 26 iulie 2009.

Ca urmare a înregistrării primului caz de gripă pandemică, provocată de virusul gripal nou A (H1N1), necesită de-a fi fortificate următoarele măsuri:

  1. Sporirea vigilenţei, prin efectuarea instruirii suplimentare a specialiştilor din serviciile de asistenţă medicală de urgenţă, primară şi spitalicesc în vederea depistării precoce a eventualilor bolnavi, care au intrat în ţară prin punctele de trecere a frontierei, în supravegherea medicală a contactaţilor, inclusiv si la adresarea populaţiei;
  2. Creşterea nivelului măsurilor de control şi prevenire a răspîndirii infecţiei în teritorii cît şi în instituţiile medico-sanitare in care aslfel de suspecţi sau bolnavi vor fi internaţi;
  3. Controlul asigurării IMSP din teritorii cu echipament de protecţie individuală a lucrătorilor medicali, implicaţi în acordarea asistenţei medicale pacienţilor cu caz suspect sau confirmat de gripă pandemică. (Ministerul Sănătăţii al RM)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment