Medicii atrag atenția că antibioticul este ineficient în răceli și gripe. Cea mai eficientă formă de prevenire a afecțiunilor este vaccinul antigripal care, însă, nu-ți garantează imunitatea în fața acestora.

Începând cu luna septembrie, persoanele cu o imunitate scăzută își pot face vaccinul antigripal. Când avem o toamnă răcoroasă, vaccinul se face, de obicei, la sfârșitul lunii septembrie. Dacă toamna este mai blândă, persoanele se pot vaccina și în lunile octombrie-noiembrie, înainte de apariția gripei, spun specialiștii.

Vaccinul antigripal nu poate scuti pe nimeni, sută la sută, de o eventuală răceală sau viroză de sezon. Pot exista forme de gripă şi în primele șapte zile de la vaccinare. Diferența între persoanele care și-au făcut vaccinul și cele care nu l-au făcut este aceea că, cei vaccinați, dacă se îmbolnăvesc, au forme mult mai ușoare de boală.
Cand e momentul potrivit sa-ti faci vaccinul antigripal
Precauții în ceea ce privește efectuarea vaccinului există la femeile însărcinate, în cazul cărora este necesar avizul medicului ginecolog şi al doctorului de familie, dar şi la persoanele care suferă de boli de inimă. Aşadar, imunizarea antigripală se face doar cu avizul medicului de familie.

Foarte multe persoane, la primul semn de răceală sau gripă, aleg să se trateze singure cu antibiotic, în speranţa că vor „ucide" rapid virusul. Antibioticul nu este eficient pentru gripă. Apoi, aceste pastile, atunci când sunt administrate fără sfatul medicului, pot să genereze o serie de reacţii alergice sau micoze şi să distrugă flora microbiană sau pe cea faringiană. Aşadar, antibioticul este cea mai proastă alegere posibilă pe care o poate face cineva atunci când are gripă.

În situaţia în care deja v-aţi îmbolnăvit, cel mai indicat tratament este cel cu antiinflamatoare sau paracetamol. Acestora li se vor adăuga ceaiuri calde (nu fierbinţi), miere, lămâie şi o hidratare corespunzătoare. Pentru febră, se recomandă algocalminul. Totuşi, dacă în următoarele două-trei zile nu se observă o ameliorare a afecţiunii, trebuie să mergeţi la medic.

Poate fi vorba de o viroză şi, în această situaţie, se impune un tratament individualizat şi controale medicale. Vizitele ulterioare nu trebuie ignorate, pentru că doctorul trebuie să decidă dacă schimbă tratamentul sau îl opreşte. Principalele simptome ale gripei sunt febra, durerea de cap, tusea seacă, disconfortul generalizat, congestia nazală.

Pentru prevenirea apariţiei gripei şi virozelor de sezon, se recomandă, în primul rând, evitarea contactului cu persoanele bolnave, în special în primele cinci-şapte zile - cât durează perioada de incubaţie a virusului gripal. De asemenea, medicii mai recomandă evitarea aglomeraţiilor şi a expunerilor îndelungate la frig, folosirea batistelor de unică folosinţă, administrarea de polivitamine şi o alimentaţie raţională, foarte bogată în legume şi fructe. Nu trebuie ignorate nici măsurile de igienă (spălarea mâinilor cu apă şi săpun) şi aerisirea încăperilor de acasă şi a celor din locurile publice, în special în grădiniţe şi şcoli.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment