Noul virus gripal AH1N1 poate să infecteze celulele aflate la un nivel profund în interiorul plămânilor, conducând la creşterea severităţii acestei maladii, potrivit unui studiu apărut în revista Nature Biotechnology.

Cercetarea a fost coroborată cu observaţiile medicilor potrivit cărora persoanele infectate cu noul virus porcin AH1N1 prezintă simptome mult mai grave comparativ cu cele ale gripei clasice. Echipa de medici coordonată de Ten Feizi, de la Imperial College din Londra, a observat că virusurile gripale pătrund în celule şi se fixează de anumite molecule, denumite receptori, amplasaţi pe pereţii externi ai celulelor.
Virusul gripal AH1N1 ataca plamanii in profunzime
Elementul de ancorare a virusului şi receptorul sunt comparate de oamenii de ştiinţă cu un sistem alcătuit dintr-o cheie şi o broască de uşă. Unele virusuri nu "deschid" decât câteva celule, în timp ce altele seamănă cu un "şperaclu", fiind capabile să infecteze o varietate largă de celule. Odată intrat în celulă, virusul începe să se multiplice.

Virusurile sezoniere se fixează aproape exclusiv de celulele situate la nivelul nasului, gâtului şi căilor aeriene superioare, antrenând simptome caracteristice gripei, precum durerile de gât sau tusea seacă.

În schimb, noul virus AH1N1 se fixează pe o gamă mai mare de receptori şi poate să infecteze celulele situate la un nivel mult mai profund în plămâni. Astfel, spun specialiştii, virusul sezonier se fixează doar de receptorii din căile respiratorii superioare, în timp ce virusul AH1N1 a reuşit să se fixeze şi de receptorii din profunzimea plămânilor, declanşând o infecţie pulmonară mult mai severă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment