Cand vine vorba de sanatate, te gandesti ca tie nu ti se poate intampla nimic rau. Este adevarat, atata vreme cat te preocupa prevenirea diverselor afectiuni si mai ales a cancerului, cel fara de leac. Iar cel mai important lucru in preventie este partea educativa.

Principala localizare a cancerului la femei este sanul, iar grupa de varsta cea mai expusa acestuia este cea de 45 - 54 de ani. In Romania circa 4.900 de femei/an sunt depistate ca avand cancer la san, iar din totalul femeilor cu cancer circa 2.800 decedeaza anual. Am aratat aceasta statistica sumbra pentru a intelege cat de utila este educatia facuta in preventia acestei boli.
Prevenirea cancerului prin educatie
De stiut:
Examenul sanilor: Fiecare femeie trebuie sa-si faca un astfel de examen singura, in fiecare luna (in articole viitoare vom arata si cum se face corect un astfel de test). Pentru femeile cu ciclu menstrual acest "examen" trebuie facut la 5-6 zile dupa terminarea menstrei. Pentru femeile fara ciclu menstrual indicatia este de a-si palpa lunar sanii, dar intr-o zi fixa a lunii (de exemplu in fiecare data de 5 a lunii).

Mamografiile: se fac intre 40 - 50 de ani, o data la doi ani, iar peste varsta de 50 de ani examinarea trebuie facuta anual. Sub varsta de 40 de ani, mamografiile se fac doar daca consultatia indica acest lucru.

Consultatiile: trebuie facute cam o data pe an intr-un cabinet de preventie.

Examenul ginecologic: trebuie facut o data pe an, la toate varstele (intre 12- 80 de ani). Chiar daca nu este vorba de un examen ginecologic propriu-zis, pot fi lamurite, in cadrul vizitei la medic, toate problemele care pot aparea la fiecare varsta si care o pot pune in dificultate pe pacienta prin necunoasterea lor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment